SMS lån – Dette er alternativene

Det finnes ikke SMS lån i Norge. Du kan, med andre ord, ikke sende en tekstmelding til en bank for å få et lån et par minutter senere. Begrepet brukes litt misvisende om smålån og såkalte minilån. Du kan allikevel bruke telefonen og BankID til å signere ordinære lånetilbud du mottar.

Faktaboks om Uno Finans
Uno Finans
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
5,33 - 40,00 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Godtas
Aldersgrense
20 År
Faktaboks om Zensum
Zensum
Lånebeløp
20 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
5,25 - 29,90 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
25 År
Faktaboks om Axo Finans
Axo Finans
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
5,16 - 26,23 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Godtas
Aldersgrense
18 År
Faktaboks om Motty
Motty
Lånebeløp
25 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 15 år
Effektiv rente
6,86 - 48,76 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Godtas
Aldersgrense
23 År
Faktaboks om Digifinans
DigiFinans
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
7,55 - 90,27 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
20 År
Faktaboks om Sambla
Sambla
Lånebeløp
5 000 - 500 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
6,82 - 48,76 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Godtas
Aldersgrense
18 År
Faktaboks om Ferratum
Ferratum
Lånebeløp
1 000 - 50 000 kr
Løpetid
3 mån - 5 år
Effektiv rente
48,17 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
20 År
Faktaboks om Klikklån
Klikklån
Lånebeløp
10 000 - 90 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
12,90 - 39,90 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
25 År
Faktaboks om Thorn
Thorn
Lånebeløp
20 000 - 90 000 kr
Løpetid
2 - 5 år
Effektiv rente
12,90 - 39,90 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
25 År
Størrelsen på vår provisjon har påvirket sorteringen

Hva er SMS-lån?

Begrepet SMS-lån kommer fra Sverige. På begynnelsen av 2000-tallet åpnet enkelte finansselskap for at svenske lånekunder kunne søke om smålån, minilån og mikrolån uten sikkerhet ved å sende en SMS. I mange tilfeller fikk kundene svar umiddelbart og pengene ble overført i løpet av noen minutter.

Det het at man kunne søke om et SMS-lån idet man gikk inn i en butikk og at pengene var på konto når man kom frem til kassen.

Beløpene svenskene kunne låne, var beskjedne. Lånestørrelsen startet på et par hundrelapper og endte på et par-tre tusen kroner.

Lån via tekstmeldinger ble veldig populært, spesielt blant unge svensker. Lånetypen ble raskt kontroversiell også, ettersom renten på et lån kunne ende på flere tusen prosent.

SMS lån Norge

Enkelte finansieringsselskaper har forsøkt å innføre SMS-lån til Norge, eller minilån som ligner. Forsøkene har raskt møtt motstand fra et gjenstridig regelverk.

Det hverken er, eller har vært, lønnsomt å tilby SMS-lån i Norge på grunn av lovverket. Dette er trolig den viktigste årsaken til at du ikke kan søke om lån via en tekstmelding her hjemme.

Det finnes allikevel lånealternativ som ligner:

 • Ferratum

  Ferratum er snart den eneste tilbyderen av såkalte minilån. I realiteten er dette små forbrukslån, mellom 1.000–30.000 kroner, med en skyhøy rente.

 • Små forbrukslån

  Trenger du bare et lite lån? Mange banker tilbyr små forbrukslån ned mot 5.000 kroner. Bare vær klar over at renten på smålån kan bli høyere enn på større lån.

SMS lån – Gode alternativer

* Alle renter over er eksempelrenter.

SMS lån på dagen eller på minuttet

SMS-lånenes enorme popularitet i Sverige kan i stor grad tilskrives den raske søknadsbehandlingen og utbetalingstiden. Det lot seg gjøre å få lån på dagen og i noen tilfeller SMS lån på minuttet.

Når lån via tekstmelding ble lansert i Sverige på begynnelsen av 2000-tallet kunne man få penger på konto et kvarter etter man sendte søknadsmeldingen.

Dette endret seg etter hvert som de svenske myndighetene strammet inn regelverket. I dag tar overføringen av såkalte snabblån ofte et døgn eller mer.

Og bare så det er sagt: Du får ikke lån via SMS eller på annet vis i løpet av minutter i Norge.

Kortsiktige lån

En annen ting som kjennetegnet svenskenes tekstmeldingslån, var løpetiden. Den kunne være så kort som noen få dager eller uker.

Med norske forbrukslån får du som regel en nedbetalingstid som varer fra 1–5 år. Unntaket er Ferratums kortsiktige lån. Dette forbrukslånet kan ha en løpetid på tre måneder.

Dette er en opplagt fordel ettersom den effektive renten på et Ferratum-lån kan ende på snaut 200 % i året. Det er med andre ord ingen grunn til å bruke lang tid på nedbetalingen.

Du er ikke bundet av løpetiden på et lån med tanke på hvor raskt du kan betale tilbake det du skylder. Det er ingenting i veien for at du kan få et lån i dag og tilbakebetale det i sin helhet i morgen uansett hvor lang løpetiden er.

SMS lån med betalingsanmerkning

Et problem med svenskenes SMS lån var at man i begynnelsen lånte ut penger til personer med store økonomiske vansker. Det lot seg gjøre å få lån raskt selv om man hadde en betalingsanmerkning. Det var også mulig å få SMS lån uten kredittsjekk.

Denne praksisen førte til at de økonomiske vanskene bare økte i omfang for de hardest rammede.

Svenske myndigheter har forsøkt å innskrenke utlånspraksisen. Det er, blant annet, ikke lenger mulig å søke om lån uten å bli kredittvurdert. Tidligere kunne man få lån opptil 50.000 kroner uten kredittsjekk.

I Norge har reglene vært tydelige i mange år nå. Her må alle som tilbyr lån og kreditt sjekke kredittverdigheten til alle som søker om lån, uansett hvor lite beløpet er.

SMS-lån Norge uten kredittsjekk

Ettersom det ikke finnes SMS-lån i Norge, er problemstillinger knyttet til kredittvurderinger uaktuelt.

For ordens skyld minner vi om at ingen kan låne penger i Norge uten kredittsjekk. Norske myndigheter pålegger alle som låner ut penger å utføre en kredittvurdering av alle som søker.

Det er ikke mulig å unngå vurderingen. Selv om du har reservert deg mot slike vurderinger hos kredittopplysningsbyråene, har bankene lov til å hente ut opplysninger om deg uten ytterligere tillatelser.

SMS lån rente

Ekte SMS-lån, lik dem du fortsatt kan finne varianter av i Sverige, kan ha høye renter. Det er ikke uvanlig å se effektive renter opp mot 30–40 % i året.

Dette er allikevel ingenting mot hva rentene kunne være før svenske myndigheter satte et rentetak for noen år siden.

Det var ikke uvanlig med renter på 800–900 %. I ekstreme tilfeller kunne renten bli på mange tusen prosent i året. Dette førte til at et lite "uskyldig" lån på 3.000 kroner hadde vokst til 4.500 kroner etter bare noen uker.

I Norge er det ikke vanlig med så ekstreme lånerenter. Lånerenten for et mindre forbrukslån varierer mellom 12–20 % i året.

Unntaket er de små lånene fra Ferratum. Her kan renten bli på hele 200 % i året.

Minilån

Minilån er et annet begrep du kan møte når du leter etter lån på nettet. Dette er rett og slett et lite forbrukslån, gjerne med høy rente, og slettes ikke en egen lånevariant.

Det finnes ingen lånegrense for minilån som er opplest og vedtatt. En allmenn oppfatning er at lån med denne betegnelsen starter på 1.000 kroner og ender på 10.000 kroner.

Slik sett finnes det flere tilbydere som kan gi deg et minilån. Mange banker har satt den nedre grensen for forbrukslån ved 5.000 kroner. Ferratum starter ved 1.000 kroner.

Det er verdt å merke seg at renten kan være vesentlig høyere på små forbrukslån enn hva den er på større. Det er flere grunner til dette:

 • Inntekter

  Noen banker vil ha bedre betalt for å låne ut småbeløp. Derfor priser de mindre lån høyere.

 • Gebyrer

  Gebyrer og andre kostnader regnes inn i den effektive renten. Effekten av disse kostnadene er tydeligere når lånebeløpet er lite.

Minilån på dagen

Hver måned Googler flere nordmenn "minilån på dagen". De ønsker seg små lån som utbetales raskt.

I teorien er det mulig å få et lån på konto samme dag som du søker om det. Sender du, for eksempel, en søknad til Ferratum om formiddagen, kan det hende at pengene dukker opp på kontoen din om ettermiddagen, så sant du får lån.

Det er allikevel langt vanligere at lånte penger bruker 1 til 2 arbeidsdager på ferden fra banken til kontoen din.

Litt av grunnen er at bankene må sjekke betalingsevnen din med en kredittsjekk. Vi vet at ikke alle er tilhenger av denne praksisen. Allikevel mener vi at en kredittvurdering av alle låntakere er viktig. Det gjør det tryggere å leve med gjelden man pådrar seg, uansett hvor stor eller liten den er.

Vanlige spørsmål om SMS-lån

Når dette skrives, er det ingen som tilbyr SMS-lån i Norge. Det nærmeste du kommer er små forbrukslån fra 5.000 kroner og oppover.
Ettersom ingen norske banker tilbyr SMS-lån er det ikke mulig å si hva renten er. Det finnes enkelte lån som ligner. Med slike lån kan renten bli 200 % i året. Alternativet er ordinære forbrukslån med renter mellom 7–20 %.
Nei, og det er flere årsaker til dette. For det første, finnes det ikke SMS-lån i Norge. For det andre må alle lånesøkere kredittvurderes før de kan få lån.
Det er mulig å få et lån på 5.000 kroner hos mange av forbrukslånsbankene i Norge, men ikke via SMS. SMS-lån er ikke tilgjengelig i Norge.
De fleste forbrukslånene i Norge dukker opp på konto 1–2 dager etter at du har skrevet under låneavtalen. Det er allikevel mulig å få lånet raskere, for eksempel hvis du har en brukskonto i banken som gir deg lånet.
Erik sæther

Erik Sæther

Sist oppdatert 11/28/2022

Erik Sæther har laget innhold om personlig økonomi i mer enn 10 år. Han mener at å lage et enkelt privatbudsjett er like viktig som et sunt kosthold, mosjon og en god natts søvn.

Kilder

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få smarte økonomitips og tilbud rett i innboksen.

Ved å registrere deg aksepterer du våre vilkår.