Lån med betalingsanmerkning

Er det mulig å få lån med betalingsanmerkning? I mange tilfeller er det ikke det. Det finnes allikevel en utvei for dem som har havnet i økonomiske vansker. På denne siden forklarer vi deg hvorfor det er så vanskelig å få lån med betalingsanmerkning og hva du kan gjøre for å omgå reglene. Vi gir også tips om de beste alternative lånene for deg som ikke kan få et vanlig forbrukslån godkjent på grunn av en betalingsanmerkning.

Hvem gir ut lån med betalingsanmerkning?
Kan jeg låne penger til tross for betalingsanmerkning uten krav om sikkerhet?
Axo Finans

Beste alternativet for deg som har betalingsanmerkning

Lånebeløp 10 000 - 600 000 kr
Løpetid 1 - 20 år
Effektiv rente 8,19 - 26,23 %

Du kan ikke låne hvis du har betalingsanmerkninger, men takket være Axo Finans's lave søknadskrav er dette det beste alternativet for deg som ønsker å låne penger hvis du kan vente ut din betalingsanmerkning. Lån mellom 10 000 - 600 000 kroner uten krav om sikkerhet og alltid til lav rente.

Til søknaden Få skreddersydde lånetilbud

Lån med betalingsanmerkning

Er det mulig å få lån med betalingsanmerkning? I mange tilfeller er det ikke det. Det finnes allikevel en utvei for dem som har havnet i økonomiske vansker. På denne siden forklarer vi deg hvorfor det er så vanskelig å få lån med betalingsanmerkning og hva du kan gjøre for å omgå reglene.

Sammenlign lån til tross for betalingsanmerkning med Kredittium

Lånebeløp
kr
Filter
1
Viser 5 av 5 lån
Ingen resultat
Uno Finans
Sammenlign
Uno Finans
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
5,01 - 40,00 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Akseptert
Aldersgrense
20 År
Axo Finans
Sammenlign
Axo Finans
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 20 år
Effektiv rente
8,19 - 26,23 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Akseptert
Aldersgrense
18 År
Lendo
Sammenlign
Lendo
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 15 år
Effektiv rente
7,54 - 38,94 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
18 År
Bank Norwegian
Sammenlign
Bank Norwegian
Lånebeløp
5 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
10,43 - 56,61 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
20 År
Sbanken
Sammenlign
Sbanken
Lånebeløp
25 000 - 500 000 kr
Løpetid
1 - 15 år
Effektiv rente
8,23 - 21,23 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
23 År
Størrelsen på vår provisjon har påvirket sorteringen

Listen viser et bredt utvalg hentet fra lånemarkedet, men ikke alle lån. Vi samarbeider med flere långivere i listen. Det betyr at vi kan få en kompensasjon fra långiverne. Størrelsen på kompensasjonen avhenger av hvordan listen er sortert. Lånetilbudene kommer fra långiverne, vi reserverer oss mot eventuelle feil.

Statistikk

Her er en samling av utlånernes karakteristikker som kan hjelpe deg med å ta riktig valg.
Laveste lånebeløp 5 000,00 kr
Høyeste lånebeløp 600 000,00 kr
Gjennomsnittlig minsterente 6,94 %
Gjennomsnittlig maksrente 22,79 %
Betalingsanmerkninger 2 långivere 40,00 % godtar betalingsanmerkninger
Unga lånetagare 2 långivare (40,00 %) accepterar låntagare under 20 år

Sammenlign utlånernes info

Sammenlign utlånernes renter, lånebeløp og mye mer for å se hvordan de står seg mot hverandre.
Uno Finans
4,90 % 24,90 %
Axo Finans
6,90 % 23,40 %
Lendo
4,90 % 23,44 %
Bank Norwegian
9,79 % 20,99 %
Sbanken
8,23 % 21,23 %

Finn det riktige lånet for deg med vår lånetest

Få skreddersydde låneforslag basert på dine krav og ønsker i Låneguiden for å enkelt kunne låne penger smart.
Hva trenger du lån til?
Legg inn et beløp mellom 1 000 og 600 000
Neste steg

Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er en advarsel om at en person ikke har betalt en faktura eller et låneavdrag som har forfalt. Slik kan den oppstå:

 1. Du lar være å betale en regning.
 2. Du mottar et inkassovarsel.
 3. Saken går til inkasso.
 4. Det opprettes en betalingsanmerkning når inkassosaken ikke lykkes.

Anmerkningen blir registrert hos kredittopplysningsbyråene. Den gir seg til kjenne når noen ber om en kredittvurdering av deg.

En betalingsanmerkning kan vare i opptil fire år. Betaler du det du skylder, forsvinner den med én gang.

Merk deg at du ikke har pådratt deg en anmerkning hvis du har fått et inkassovarsel. Du har fortsatt tid på deg til å gjøre opp det utestående.

Søke lån med betalingsanmerkning

Har du én eller flere betalingsanmerkninger og ønsker å låne penger? Dessverre vil du møte stengte dører hos de fleste bankene i landet. Svært få av dem er villige til å låne ut penger til mennesker som har havnet i et økonomisk uføre.

Her er noen av lånetypene du må se langt etter:

Det kan også være vanskelig å kjøpe ting som telefonabonnement, strømavtaler og forsikringer med en anmerkning.

Alt håp er allikevel ikke ute. En håndfull banker vil snakke med deg til tross for at du har en anmerkning. Slik kan du søke om lån med betalingsanmerkning:

 • Du må ha sikkerhet

  For å låne penger med betalingsanmerkning må du ha en bolig du kan pantsette. Boligen fungerer som en sikkerhet for lånet. Har du ikke bolig, kan du i noen tilfeller benytte en kausjonist.

 • Kontakt aktuelle banker

  Kraft Bank, og Bluestep er eksempler på banker som kan hjelpe deg ut av de økonomiske vanskene.

 • Bruk en lånemegler

  Bruk en lånemegler, slik som Lendo, i stedet for å kontakte bankene direkte. Megleren kontakter flere banker på vegne av deg. Dette øker mulighetene for å få lån med en lav rente.

Vanligvis anbefaler vi alle som skal låne penger om å bruke de elektroniske søknadsskjemaene bankene har lagt ut på nettet. Har du betalingsanmerkninger, er det lurt å ringe bankene eller meglerne og snakke med en rådgiver. Dette reduserer risikoen for at det oppstår misforståelser.

Banker som kan hjelpe

For personer med betalingsanmerkninger, kan det norske bankmarkedet deles i to: De ordinære bankene, slik som DNB og Sparebank 1-bankene, og spesialbanker.

Ordinærbankene er raskt ute med å avvise lånesøkere som har pågående inkassosaker eller anmerkninger. Spesialbankene derimot, strekker seg lenger. Det er blant bankene i den siste kategorien at sjansen for å få lån med betalingsanmerkning er størst:

I skrivende stund er dette noen av landets fremste spesialbanker:

 • Kraft Bank.
 • Bluestep.
 • Svea.
 • Bank 2.
 • Mybank.

Disse bankene tilbyr lån mot sikkerhet i en bolig du eier eller mot at du stiller med en kausjonist. Lånet minner på mange måter om et boliglån, men har en høyere rente på grunn av den økte risikoen.

Enkel søknad

Når du henvender deg til en bank eller lånemegler, vil du bli bedt om å oppgi en rekke opplysninger om økonomien din. Du kan få svar raskere hvis du har samlet sammen denne informasjonen før du tar kontakt.

 • Inntekter

  Inntekter kan være lønn, pensjon, utleieinntekter og bidrag. Søker du sammen med en medlåntaker, er det begges inntekt som legges til grunn.

 • Gjeld

  Du vil også bli bedt om å fortelle hvor mye gjeld du eller dere har, slik som boliglån, studielån, kredittkortgjeld og forbrukslån.

 • Boligens markedsverdi

  Du kan også bli bedt om å oppgi markedsverdien på boligen din. Hvis du ikke har en takst, kan du benytte en tjeneste som Virdi.no for å sjekke hva boliger i nabolaget ditt har blitt solgt for.

Når banken eller megleren har alle opplysningene den trenger, vil den vurdere om du kan få et lån eller ikke. Som regel vil du få et svar noen arbeidsdager etter at du har sendt inn søknaden.

Hvem kan få lån?

Det er flere banker som kan tilby deg lån selv om du har en betalingsanmerkning. Det betyr at vilkårene for å få hjelp varierer. Det finnes allikevel enkelte fellesnevnere:

 • Du må eie din egen bolig.
 • Inntekten din må være 300.000 kroner i året, eller mer.
 • Den usikrede gjelden din er på 150.000 kroner, eller mer.
 • Samlet gjeld kan ikke overstige 85 % av boligverdien.
 • Du er villig til å bruke det nye lånet på å slette gammel gjeld.

Refinansiering

Bankene som låner ut penger til mennesker med betalingsanmerkninger, ønsker vanligvis at lånet skal benyttes til refinansiering. Det betyr at det nye lånet brukes til å slette gammel gjeld.

Fordelen med dette er at de månedlige lånekostnadene kan bli vesentlig lavere sammenlignet med hva de var tidligere. Dette øker sjansene for at økonomien kommer på rett kjøl. Det styrker også mulighetene for å få alt fra ordinære boliglån til kredittkort og telefonabonnement i fremtiden.

Garantert lån med betalingsanmerkning?

Du må altså eie en bolig hvis du skal låne penger samtidig som du har én eller flere uløste inkassosaker. Det er med andre ord ikke mulig å få lån med betalingsanmerkning uten sikkerhet.

Grunnen er at bankene som kan hjelpe deg tar en stor risiko med slike utlån. Å kreve sikkerhet for lånet er hvordan de reduserer risikoen.

At du har en bolig banken kan ta pant i er allikevel ikke en garanti for at du får et lån. Det kan være flere grunner til at du får avslag på lånesøknaden:

 • Den tilgjengelige sikkerheten i boligen er ikke god nok.
 • Gjelden din er høyere enn 5 ganger årsinntekten din.

Bankene vurderer alltid om den økonomiske situasjonen din bedrer seg hvis du får et lån. Hvis den kommer til at du får det bedre, øker det mulighetene for å låne penger.

Hvorfor er det så vanskelig å få lån?

Betalingsanmerkningen dukker opp fordi du ikke har gjort opp for deg, til tross for at den du skylder penger har forsøkt å få deg til å betale flere ganger. Å få en anmerkning er, i realiteten, det samme som å bli stemplet som en dårlig betaler.

De fleste bankene i landet tolker en anmerkning som en kraftig advarsel. Den advarer om at det er store muligheter for at du ikke kommer til å betale tilbake pengene du låner. Derfor blir de fleste lånesøknader fra personer med anmerkninger avvist automatisk.

Vanlige spørsmål om lån med betalingsanmerkning

Betaler du det utestående, har en inkassosak ingen innvirkning på lånemulighetene dine. Ender derimot inkassosaken med en betalingsanmerkning, reduseres mulighetene for å få et lån dramatisk.

Har du mulighet til å stille med en bolig som sikkerhet eller en kausjonist, kan du kontakte en av bankene som har spesialisert seg på utlån til mennesker med økonomiske vansker. Kraft Bank og Bluestep er eksempler på slike banker.

Nei, du får ikke ordinære forbrukslån hvis du har én eller flere anmerkninger. I stedet kan du få et refinansieringslån med pant i en bolig du eier.

Det er ikke mulig å få kredittkort hvis du har anmerkninger.

Nei, bankene som låner ut penger til mennesker med anmerkninger, krever at du stiller med en bolig det er mulig å pantsette som sikkerhet for lånet.

Du kan selv sjekke om du har en anmerkning hos et av de norske kredittopplysningsbyråene, slik som Intrum og Kredinor. Du kan bruke BankID for å logge deg inn.

Renten på slike lån ligger 2–3 prosentpoeng over ordinær boliglånsrente. Bankene mener at slik gjeld er ekstra risikoutsatt selv om de får pant i låntakernes boliger. Derfor er også renten høyere.

Erik sæther

Erik Sæther

Sist oppdatert 4/9/2024

Erik Sæther har laget innhold om personlig økonomi i mer enn 10 år. Han mener at å lage et enkelt privatbudsjett er like viktig som et sunt kosthold, mosjon og en god natts søvn.

Kilder

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få smarte økonomitips og tilbud rett i innboksen.

Ved å registrere deg aksepterer du våre vilkår.