Båtlån

Ønsker du å komme deg ut på sjøen om bord i din egen båt? Mange kan finansiere den våte drømmen med et båtlån. Det finnes flere varianter å velge mellom. På denne siden får du tips til hvilke båtlån du kan velge og hva du må ha klart før du skriver under på låneavtalen.

Finn det beste båtlånet

Lånebeløp
0 kr
Filter
1
Viser 8 av 8 lån
Ingen resultat
Bank Norwegian
Lånebeløp
5 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
7,40 - 34,90 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
20 År
Axo Finans
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
5,16 - 26,23 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Akseptert
Aldersgrense
18 År
Sambla
Lånebeløp
5 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
6,82 - 48,76 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Akseptert
Aldersgrense
18 År
Uno Finans
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
5,33 - 40,00 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Akseptert
Aldersgrense
20 År
Lendo
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 15 år
Effektiv rente
5,33 - 49,42 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
18 År
Santander
Lånebeløp
30 000 - 400 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
10,32 - 27,73 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
23 År
Lea bank
Lånebeløp
10 000 - 500 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
8,99 - 34,85 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
23 År
Sbanken
Lånebeløp
25 000 - 500 000 kr
Løpetid
1 - 15 år
Effektiv rente
8,23 - 21,23 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
23 År
Størrelsen på vår provisjon har påvirket sorteringen

Listen viser et bredt utvalg hentet fra lånemarkedet, men ikke alle lån. Vi samarbeider med flere långivere i listen. Det betyr at vi kan få en kompensasjon fra långiverne. Størrelsen på kompensasjonen avhenger av hvordan listen er sortert. Lånetilbudene kommer fra långiverne, vi reserverer oss mot eventuelle feil.

Statistikk

Her er en samling av utlånernes karakteristikker som kan hjelpe deg med å ta riktig valg.
Laveste lånebeløp 5 000,00 kr
Høyeste lånebeløp 600 000,00 kr
Gjennomsnittlig minsterente 6,00 %
Gjennomsnittlig maksrente 23,73 %
Betalingsanmerkninger 3 långivere 37,50 % godtar betalingsanmerkninger
Unga lånetagare 3 långivare (37,50 %) accepterar låntagare under 20 år

Sammenlign utlånernes info

Sammenlign utlånernes renter, lånebeløp og mye mer for å se hvordan de står seg mot hverandre.
Bank Norwegian
6,99 % 17,99 %
Axo Finans
4,90 % 23,40 %
Sambla
4,90 % 24,90 %
Uno Finans
4,90 % 24,90 %
Lendo
4,90 % 23,44 %
Santander
5,70 % 30,00 %
Lea bank
7,49 % 23,96 %
Sbanken
8,23 % 21,23 %

Ulike båtlån

De siste årene har antallet nordmenn som ønsker seg båt steget kraftig. De aller fleste som gjør mer enn å drømme om egen farkost, må som regel snakke med en bank og låne penger.

Det finnes, stort sett, tre typer lån du kan benytte for å skaffe deg drømmebåten:

 • Tradisjonelle båtlån

  Du får et ordinært båtlån mot at du stiller med båten du kjøper som sikkerhet. Banken tar pant i båten, eller skipspant som det heter på maritimt. Dermed kan den selge båten med tvang og loven i hånd hvis du ikke betaler tilbake det du skylder.

 • Øke huslånet

  Flere banker lar deg øke huslånet for å kjøpe båt. Har du en bolig som er mye mere verdt enn hva du har i lån, kan dette være en snarvei til virkeliggjøring av båtdrømmen. Denne finansieringsmetoden har riktignok en ulempe, noe vi kommer tilbake til.

 • Båtlån uten sikkerhet

  Du skal ikke scrolle mye på nettet før du får tilbud om båtlån uten sikkerhet. Slike lån er i all hovedsak forbrukslån (også kalt privatlån), altså lån uten sikkerhet. Du kan få dem uten at banken tar pant i båten du kjøper. Ulempen er at renten på lånet kan bli merkbart høyere enn med de andre alternativene.

Topp Båtlån uten sikkerhet nå

* Alle renter over er eksempelrenter.

Båtlån kalkulator

Lurer du på hva et lån til båt med skipspant koster? Du kan bruke en av de mange båtlånskalkutlatorene på nettet. De beste lar deg legge inn en rekke tall, slik som kjøpesummen, båtens lengde, hvor mye egenkapital du har og ønsket nedbetalingstid.

Dette er våre favoritt-kalkulatorer:

Beste båtlån?

Vi har sett nærmere på hvilken effektiv rente du kan få på lån til båt med pant i farkosten. I skrivende stund er dette Norges beste båtlån for farkoster over 7 meter (kjøpesum 500.000 kroner, egenkapital 175.000 kroner):

 • Sparebank 1-bankene: 4,28 %.
 • AS Financiering: 4,63 %.
 • Danske Bank båtlån Akademikerne: 4,67 %.

Og for lån til båter under 7 meter (kjøpesum 300.000 kroner, egenkapital 105.000 kroner):

 • DNB Bank: 6,43 %.
 • Sparebank 1-bankene: 6,55 %.
 • Aasen Sparebank: 6,64 %.

Vær klar over at prosentsatsene over er høyst teoretiske. Du kan få en helt annen rente på ditt lån. Egenkapital, eksisterende gjeld og inntekter har mye å si for hva renten blir.

Hva med Santander båtlån?

Båtlån fra Santander Consumer Bank havner forholdsvis langt ned på listen over de beste og billigste lånene. I vår test, var banken blant de dyreste tilbyderne på lån til båter over og under 7 meter.

Santander kommer atskillig bedre ut på lån til båt uten skipspant. Banken kan gi deg en effektiv rente på forbrukslån som er blant de laveste i landet.

Båtlån uten egenkapital

Drømmer du om båt, men mangler egenkapital? Da må du se langt etter de billigste båtlånene med skipspant. De fleste bankene som tilbyr lån mot at du stiller med fartøyet som sikkerhet krever at du hoster opp minst 20 % av kjøpesummen på egenhånd.

Derfor er båtlån uten sikkerhet et alternativ mange vurderer.

Et båtlån uten krav til skipspant er i realiteten et ordinært forbrukslån. Her er de viktigste kjennetegnene:

 • Du kan låne opptil 600.000 kroner.
 • Lengste nedbetalingstid er 5 år.
 • Bankene krever ingen form for sikkerhet for lånet.

Det høres ut som en god ting at banken ikke vil ha pant i båten, ikke sant? Vel, ulempen er at renten på disse lånene kan bli mange prosentpoeng høyere enn hva de er med ordinære båtlån.

Båtlån 100 % finansiering

Vi har sjekket med de fleste bankene i landet. De aller fleste som tilbyr lån til båt mot skipspant krever at du har egenkapital. Med egenkapital i lomma kan du få et sikret lån som gir en lavere rente.

Det eneste unntaket vi har klart å finne er Sparebank 1s lån med skipspant for farkoster som er over 7 meter (23 fot). Banken kan være villig til å fullfinansiere båten. En av forutsetningene er at båten ikke er mer enn 25 år gammel når lånet er nedbetalt. I tillegg må den være kaskoforsikret.

Googler du "Båtlån 100 % finansiering" dukker det opp en rekke resultater som indikerer at du kan få lån selv om du ikke har egne penger å spytte inn. Vær klar over at disse lånene stort sett er forbrukslån:

 • Du unngår egenkapitalkravet.
 • Banken tar ikke pant i båten.
 • Renten er høyere.

Trikset for lavere rente

Det er mulig å få en forholdsvis lav rente på båtlån uten egenkapital. Trikset er å be en lånemegler om hjelp. Megleren kan innhente lånetilbud fra mer enn 20 forskjellige banker. Dermed øker sjansen for at du får en så lav rente som mulig.

Av alle landets lånemeglere er dette noen av dem vi anbefaler:

Å ta opp lånet med en medlåntaker kan redusere renten ytterligere. Vær klar over at personen du tar opp lånet sammen med har et like stort ansvar for tilbakebetalingen.

Billigste båtlån

Det billigste båtlånet er lån hvor banken tar pant i båten, en såkalt skipspant. På slike lån er det ikke umulig å få en effektiv rente ned mot 5 %. Du kan få dem for å finansiere kjøp av både nye og brukte fartøyer.

For å få et slikt lån, må du og båten oppfylle flere krav:

 • Egenkapital

  De fleste tilbyderne av båtlån med skipspant krever at du har egenkapital. Kravet starter ofte på 20 % av kjøpesummen. For å få best rente, bør du ha minst 35 % i egenkapital.

 • Registrering

  Skal du bruke båten som sikkerhet for lånet, må du vanligvis registrere den. Båter over 7 meter (23 fot) skal registreres i Skipsregisteret. Båter under 7 meter kan registreres i Småbåtregisteret eller hos Securmark.

  Å registrere fartøyet kan koste alt fra noen hundrelapper til mange tusen kroner.

 • Forsikring

  Bankene som låner ut penger til båtkjøp mot skipspant krever også at du forsikrer båten. Det vanligste kravet er at farkosten er kaskoforsikret i hele låneperioden.

 • Båtens alder

  Enkelte banker har også et krav om at båten ikke kan være eldre enn en gitt alder idet lånet skal være ferdig nedbetalt. Et eksempel er at fartøyets alder pluss lånets løpetid ikke kan være mer enn 20 år. Ønsker du med andre ord å kjøpe en båt som er 16 år gammel, får du ikke mer enn 4 års løpetid på lånet.

Hva med å øke boliglånet?

En økning av boliglånet kan være et alternativ til vanlige båtlån. Hvis boliglånet er vesentlig mindre enn hva boligen er verdt, kan banken være villig til å la deg øke lånet for å oppfylle båtdrømmen.

Denne løsningen gjør at du betaler boliglånsrente på båtens kjøpskostnad. Dette betyr at de månedlige låneutgiftene kan bli lavere enn hvis du går for vanlige båtlån eller forbrukslån.

Den totale rentekostnaden kan allikevel bli høyere fordi boliglån kan ha en løpetid på 20 år eller mer. Dette er grunnen til at du rådes til å betale inn ekstra avdrag hver måned hvis du baker inn lånet til båt i boliglånet.

Søk båtlån

Lurer du på hvordan du skal gå frem for å søke om lån til båt? De fleste bankene som tilbyr lån med pant i fartøyet, oppfordrer deg til å se på båter først. Når du har funnet en båt du liker, finn ut så mye om den som mulig. Deretter kan du kontakte banken.

Merk deg at de fleste bankene ikke gir deg finansieringsbevis for båtkjøp, slik du kan få på boliglån eller billån. Det eneste unntaket vi kjenner til er Sparebank 1-bankene.

Husk at sjansen for å få en så lav rente øker hvis du snakker med flere banker.

Skal du bruke forbrukslån på båtkjøpet? Start med å lese våre vurderinger av bankene og lånemeglerne som tilbyr slike lån.

Vanlige spørsmål om Båtlån

Skal du låne penger med pant i båten (skipspant) må du registrere farkosten i skipsregisteret hvis den er over 7 meter (23 fot). Båter under 7 meter må registreres i Småbåtregisteret eller Securmark. I tillegg kan bankene kreve kaskoforsikring på båten. Bruker du forbrukslån til båtkjøpet, slipper du disse kravene.

Det finnes i all hovedsak tre måter å finansiere et båtkjøp på: Båtlån med skipspant (fartøyet brukes som sikkerhet for lånet), en økning av boliglånet eller forbrukslån.

Det er ikke umulig å finansiere en båt som koster mange millioner kroner med et lån med skipspant. Det er båtens verdi, inntekten din, gjelden din og egenkapital som til slutt avgjør hvor mye du får låne. De fleste bankene krever at du har minst 20 % av kjøpesummen i egenkapital. Skal du kjøpe båt med forbrukslån, kan du låne 600.000 kroner på det meste.

Sparebank 1 kan fullfinansiere et båtkjøp hvis farkosten er lenger enn 7 meter. Utover dette er lån uten sikkerhet (forbrukslån) et av alternativene hvis du ikke har egenkapital.

Et lån til båt uten skipspant er som regel et forbrukslån. Slike lån gir deg stor frihet når det gjelder hva pengene skal gå til. Banken stiller ikke krav om registrering eller alder på båten, for eksempel. Ulempen er at renten kan bli en del høyere.

En nyregistrering koster fra 2.500 kroner og oppover.

Ja, det kan det være. Derfor bør du sjekke i Brønnøysundregistrene og Skipsregisteret slik at du unngår å betale på den forrige eierens gjeld på båten.

Bengt Bergh

Bengt Bergh

Sist oppdatert 2/6/2024

Bengt Berg er ansvarlig utgiver for innholdet på Kredittium.no. Han har, blant annet, utdannelse innenfor privat økonomi og mener at alle burde unne seg den gode følelsen fast sparing gir.

Kilder

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få smarte økonomitips og tilbud rett i innboksen.

Ved å registrere deg aksepterer du våre vilkår.