Mikrolån

Det finnes i all hovedsak to typer lån i Norge: Lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet. I den siste kategorien er forbrukslån det mest populære lånet. Flere utlånere har gitt forbrukslån ulike navn etter hvor store lånebeløpene er. Mikrolån er et av de minste forbrukslånene du kan ta opp.

Sammenlign beste mikrolån 2023

Zensum
Lånebeløp
20 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
5,25 - 29,90 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
25 År
Axo Finans
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
5,16 - 26,23 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Godtas
Aldersgrense
18 År
Lendo
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 15 år
Effektiv rente
5,33 - 49,42 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
18 År
Bank Norwegian
Lånebeløp
5 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
7,40 - 34,90 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
20 År
Nanofinans Sammenlign 23 banker
Nanofinans
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 20 år
Effektiv rente
5,16 - 26,23 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Godtas
Aldersgrense
18 År
Størrelsen på vår provisjon har påvirket sorteringen

Listen viser et bredt utvalg hentet fra lånemarkedet, men ikke alle lån. Vi samarbeider med flere långivere i listen. Det betyr at vi kan få en kompensasjon fra långiverne. Størrelsen på kompensasjonen avhenger av hvordan listen er sortert. Lånetilbudene kommer fra långiverne, vi reserverer oss mot eventuelle feil.

Statistikk

Her er en samling av utlånernes karakteristikker som kan hjelpe deg med å ta riktig valg.
Laveste lånebeløp 5 000,00 kr
Høyeste lånebeløp 600 000,00 kr
Gjennomsnittlig minsterente 5,32 %
Gjennomsnittlig maksrente 22,63 %
Betalingsanmerkninger 2 långivere 40,00 % godtar betalingsanmerkninger
Unga lånetagare 3 långivare (60,00 %) accepterar låntagare under 20 år

Sammenlign utlånernes info

Sammenlign utlånernes renter, lånebeløp og mye mer for å se hvordan de står seg mot hverandre.
Zensum
4,90 % 24,90 %
Axo Finans
4,90 % 23,40 %
Lendo
4,90 % 23,44 %
Bank Norwegian
6,99 % 17,99 %
Nanofinans
4,90 % 23,40 %

Hvordan fungerer mikrolån?

Mikrolån er et samlenavn for mindre usikrede lån. Vanligvis er maksimalt lånebeløp 10 000 kroner, men dette varierer mellom bankene. Mikrolån er også kjent som smålån og SMS-lån. Siden lånet ikke krever sikkerhet er det ingen krav til hvordan du bruker pengene du låner.

Noe som også kan være greit å vite er at mikrolån også går under navnene smålån og SMS-lån.

Hvor lite kan man låne?

Det finnes flere banker i Norge som tilbyr forbrukslån under 10.000 kroner. De fleste starter utlånene på 5.000 kroner. Én bank går enda lavere. Du kan låne så lite som 1.000 kroner av Ferratum.

Antallet banker som tilbød mikrolån var større tidligere. Flere av bankene har enten lagt ned eller endret utlånspraksis. Enkelte mikrolån har, med rette, fått mye negativ oppmerksomhet i media på grunn av de skyhøye rentene.

Et lån hos Ferratum kan bli svært kostbart sammenlignet med hva konkurrentene tilbyr. Det er ikke uvanlig med en effektiv rente opp mot 200 % i året.

Mikrolån – Beste tilbydere 2023

* Alle renter over er eksempelrenter.

Krav til deg som lånesøker

Et lån under 10.000 kroner omtales av noen som et mikrolån uten sikkerhet. Uten sikkerhet innebærer at du slipper å stille med pant eller kausjonist for å få lånet. I stedet er det andre kriterier som avgjør om du får et lån eller ikke:

 • Inntekten din

  Hvor mye du tjener, spiller en rolle for om du får et lån. Alle som tilbyr små forbrukslån, krever at du har en skattbar inntekt. Hos noen starter kravet på 100.000 kroner i året, hos andre er kravet 200.000.

 • Gjelden din

  Hvor mye du har av gjeld fra før er også en viktig faktor når du søker om lån, uansett størrelse. Tommelfingerregelen er jo mindre gjeld, desto bedre.

 • Økonomien din

  Det finnes ingen banker i Norge som tilbyr lån uten sikkerhet til mennesker med økonomiske problemer. Du får, med andre ord, ikke mikrolån med betalingsanmerkning.

Et annet krav hos alle bankene er at du har en tilknytning til Norge. Noen banker vil at du skal være norsk statsborger, andre ber om at du har vært registrert på en norsk adresse de tre siste årene.

Husk at du kan bruke vår sammenligningstjeneste for å sjekke hvilke krav som gjelder for de forskjellige bankene og utlånsmeglerne vi omtaler.

Mikrolån uten kredittsjekk?

Skal vi dømme ut fra nordmenns Google-søk, er det mange som lurer på om det er mulig å få mikrolån uten kredittsjekk. Det enkle svaret er at det er det ikke.

Det er Finansavtaleloven som pålegger alle norske långivere å gjøre en kredittvurdering av lånesøkerne. I paragraf 46 b stå det blant annet:

" Før kredittavtale inngås, skal kredittgiveren vurdere forbrukerens kredittverdighet…"

Regelen gjelder uansett hvor lite eller mye lånesøkeren ønsker å låne. Dermed er det ingen vei utenom: Skal du søke om et mikrolån, må du igjennom en kredittsjekk.

Mikrolån på dagen er mulig

De fleste som søker om mikrolån, trenger penger raskt. Kanskje er det en fryser som må skiftes ut eller en bil som trenger en reparasjon. I slike situasjoner burde man ideelt sett hatt pengene i går.

Brorparten av bankene i Norge bruker litt tid på å utbetale lån. Du kan riktignok få svar på lånesøknaden samme dag som du sender den. Det kan allikevel ta 1–2 arbeidsdager før pengene står på konto.

Ferratum er et unntak. I enkelte tilfeller kan du ha pengene på konto i løpet av ettermiddagen hvis du sender søknaden tidlig på dagen, samme dag. Banken vil allikevel ikke garantere at du får mikrolån på dagen.

Hvorfor kalles mikrolån SMS-lån?

Våre søstre og brødre i øst har flere lånetilbud enn hva vi har. I Sverige eksisterer det fortsatt ekte SMS-lån og mikrolån. Og når sant skal sies, er det ikke særlig stor forskjell på dem. Begge lånetypene kjennetegnes av små lånebeløp, kort nedbetalingstid og elleville rentenivåer.

Tidligere var det mulig å få både SMS- og mikrolån på minuttet i Sverige. Mye av årsaken var at man slapp unne kredittsjekk på lånebeløp under 50.000 kroner. De siste årene har også svenske myndigheter strammet inn regelverket, noe som har gjort nåløyet man må igjennom for å få lån, vesentlig trangere.

Ikke mange mikrolån i Norge

Antallet banker som tilbyr mikrolån i Norge har blitt vesentlig lavere de siste årene. Det er flere grunner til reduksjonen. En viktig årsak er trolig myndighetenes innføring av strengere utlånsregler. Reglene har ført til at færre har fått låne penger. Dermed har de mest utlånsvillige bankene ikke klart å dekke opp for tapene på gamle lån med friske lån og renteinnbetalinger. Dette har ført til at flere banker har lukket dørene eller endret utlånspraksisen.

Folkia, for eksempel, tilbød lån fra 2.000 kroner, med noen måneders nedbetalingstid og renter helt opptil 1.000 %. I skrivende stund tilbyr ikke banken lenger lån til norske kunder.

Det er allikevel mulig å låne småbeløp i Norge, men til en langt lavere rente. Her er noen eksempler:

 • 5.000 kroner fra Bank Norwegian: Effektiv rente 29,10 %.
 • 5.000 kroner fra Voss Sparebank: Effektiv rente 53,33 %.
 • 5.000 kroner fra Instabank: Effektiv rente 79,76 %.

Rentesatsene er hentet fra Finansportalen. Husk at de er veiledende og gjelder per år. Det kan hende at du får en annen rente på ditt lån.

Hvorfor så høye renter?

Som du ser over, kan den effektive renten bli svært høy på små lånebeløp. Vi kan bruke Instabank som et eksempel. Låner du 5.000 kroner i ett år, kan den effektive renten bli nesten 80 %. Tar du opp et lån på 500.000 over 5 år derimot, kan den effektive renten bli så lav som 10 % per år. Hvor for er det slik?

 • Inntekter

  Bankene tjener mer på et stort lån som varer i mange år enn på smålån og mikrolån som varer i noen måneder. Mange av dem benytter derfor en høyere nominell rente (ren rente) på små lånebeløp enn hva de bruke på større lån.

 • Gebyrer

  Den effektive renten inkluderer andre kostnader som etableringsgebyr og termingebyr. Når et lån er lite, blir ekstrakostnadene tydeligere.

Vi anbefaler at du bruker en lånemegler for å finne et godt lån mellom 5.000–10.000 kroner. Megleren lar opptil 20+ banker konkurrere om å gi deg en så lav rente som mulig på lånet.

Alternativer til mikrolån

Mange som tar opp mikrolån, trenger et mindre beløp for å dekke opp for uforutsette utgifter. Vi synes det er viktig å nevne at det finnes flere alternativer til slike smålån, ettersom de kan bli temmelig kostbare:

 • Kredittkort

  Et kredittkort kan ha en kredittgrense fra 5.000–150.000 kroner. I tillegg slipper du å betale rente på pengene du bruker med kortet i opptil 50 dager. Derfor kan et lite lån fra kredittkortet bli gratis hvis du betaler tilbake alt du skylder ved forfall.

 • Forskudd på lønn

  Kan arbeidsgiveren din være villig til å gi deg pengene du trenger som forskudd på lønn? Ulempen er at lønningsposen blir mindre velfylt ved neste utbetaling. Fordelen er at du slipper å betale renter på pengene.

 • Betalingsutsettelse

  Det er lov å spørre den du skal betale om du kan få en betalingsutsettelse i påvente av at du får lønn eller andre inntekter.

Vanlige spørsmål om mikrolån

Et mikrolån er et lite forbrukslån. De fleste bankene i Norge omtaler lån i størrelsesorden 5.000–10.000 kroner som et mikrolån. Ferratum går enda lenger. Banken lar deg låne så lite som 1.000 kroner.

Nei, det er ikke praktisk mulig å få utbetalt et lån få minutter etter at du sendte søknaden i Norge. Du kan få utbetalt pengene samme dag, men det er vanligere at det tar 1–2 arbeidsdager før pengene er på konto.

Ja, enkelte banker er så raske at du kan ha pengene på konto om ettermiddagen hvis du søker om lån på formiddagen. Flere av lånene som er klassifisert som hurtiglån er faktisk mikrolån.

Et mikrolån og et SMS-lån er i realiteten små forbrukslån. Det hører med til historien at vi ikke har SMS-lån i Norge. Dette er kun et begrep bankene bruker i markedsføringen av lånene de tilbyr.

Nei, ettersom alle som søker om lån i Norge må kredittvurderes. Det har myndighetene bestemt.

Nei, du må kvitte deg med betalingsanmerkningen før du sender en lånesøknad.

Erik sæther

Erik Sæther

Sist oppdatert 6/7/2023

Erik Sæther har laget innhold om personlig økonomi i mer enn 10 år. Han mener at å lage et enkelt privatbudsjett er like viktig som et sunt kosthold, mosjon og en god natts søvn.

Kilder

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få smarte økonomitips og tilbud rett i innboksen.

Ved å registrere deg aksepterer du våre vilkår.