Kredittlån

Kredittlån er en fellesbetegnelse for lån hvor du får en kredittramme, eller en kredittgrense, som du disponerer slik du vil. Du bestemmer selv hvor mye eller lite du bruker av den tilgjengelige kreditten. På denne siden forteller vi deg det meste du bør vite om låneformen.

Bank Norwegian
Lånebeløp
5 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
7,40 - 34,90 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
20 År
Axo Finans
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
5,16 - 26,23 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Godtas
Aldersgrense
18 År
Zensum
Lånebeløp
20 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
5,25 - 29,90 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
25 År
Lendo
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 15 år
Effektiv rente
5,33 - 49,42 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
18 År
Sambla
Lånebeløp
5 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
6,82 - 48,76 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Godtas
Aldersgrense
18 År
Låneråd logo
Lånebeløp
25 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 20 år
Effektiv rente
5,02 - 26,23 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Godtas
Aldersgrense
18 År
Thorn
Lånebeløp
20 000 - 90 000 kr
Løpetid
2 - 5 år
Effektiv rente
12,90 - 39,90 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Aksepteres ikke
Aldersgrense
25 År
Uno Finans
Lånebeløp
10 000 - 600 000 kr
Løpetid
1 - 5 år
Effektiv rente
5,33 - 40,00 %
Bank-ID
Ja
Betalingsanmerkninger
Godtas
Aldersgrense
20 År
Størrelsen på vår provisjon har påvirket sorteringen

Listen viser et bredt utvalg hentet fra lånemarkedet, men ikke alle lån. Vi samarbeider med flere långivere i listen. Det betyr at vi kan få en kompensasjon fra långiverne. Størrelsen på kompensasjonen avhenger av hvordan listen er sortert. Lånetilbudene kommer fra långiverne, vi reserverer oss mot eventuelle feil.

Statistikk

Her er en samling av utlånernes karakteristikker som kan hjelpe deg med å ta riktig valg.
Laveste lånebeløp 5 000,00 kr
Høyeste lånebeløp 600 000,00 kr
Gjennomsnittlig minsterente 5,73 %
Gjennomsnittlig maksrente 23,29 %
Betalingsanmerkninger 4 långivere 50,00 % godtar betalingsanmerkninger
Unga lånetagare 4 långivare (50,00 %) accepterar låntagare under 20 år

Sammenlign utlånernes info

Sammenlign utlånernes renter, lånebeløp og mye mer for å se hvordan de står seg mot hverandre.
Bank Norwegian
6,99 % 17,99 %
Axo Finans
4,90 % 23,40 %
Zensum
4,90 % 24,90 %
Lendo
4,90 % 23,44 %
Sambla
4,90 % 24,90 %
Låneråd
4,90 % 23,40 %
Thorn
9,48 % 23,40 %
Uno Finans
4,90 % 24,90 %

Hva er kredittlån?

Forestill deg at du får en pengesekk av banken. Du bestemmer selv om du vil bruke pengene i sekken og hvor mye. Du kan ta ut alle pengene med én gang eller la være.

Når du tar ut penger av sekken, bestemmer du også hvor raskt du skal betale tilbake det du skylder utover et minstebeløp.

Det er dette som kjennetegner et kredittlån. Du får en kredittramme som du rår over selv. Du blir på en måte din egen banksjef.

Når dette skrives, finnes det flere typer kredittlån:

 • Rammelån og fleksilån.
 • Handlekonto (byggekonto).
 • Kredittkort.

Et kredittkort er også et kredittlån. Hvert kort har en kredittgrense. Du bruker pengene innenfor kredittgrensen slik du vil.

Beste alternativer til Kredittlån nå

* Alle renter over er eksempelrenter.

Rammelån

Rammelån er også kjent som fleksilån og boligkreditt. Hvilket navn som brukes er avhengig av hvilken bank du snakker med. Denne formen for kredittlån tilbys til huseiere som har en boliggjeld som er mindre enn 60 % av boligverdien.

Slik fungerer det:

 • Husets verdi er 5 millioner kroner.
 • Huseieren har ikke boliglån i det hele tatt.
 • Vedkommende kan få et rammelån på 3 millioner kroner (60 % av 5 millioner).

Du trenger ikke å bruke pengene selv om du får et rammelån. Når du bestemmer deg for å hente ut penger fra den tilgjengelige kreditten, trenger du heller ikke varsle banken.

Du betaler bare renter på pengene du bruker, ikke på den tildelte kreditten. Noen banker belaster kundene med en provisjon på rammelånet. Denne beregnes ut fra rammelånets størrelse og ikke på beløpet som er hentet ut. Provisjonskostnaden kan bli på mange tusen kroner i året.

De fleste storbankene i landet tilbyr en eller annen form for rammelån. Renten kan bli lav ettersom lånene er sikret med pant i boligen. Vanligvis ligger rentenivået et lite hakk over renten på ordinære boliglån.

Det fine med rammelån er at du kan bruke pengene til stort sett hva du vil. Bare pass på at du er disiplinert med tilbakebetalingen av pengene du bruker.

Handlekonto

Mange butikker og flere banker tilbyr kundene å åpne handlekontoer. Dette er også en form for kredittlån hvor det settes en øvre grense for hvor mye du kan handle for. I mange tilfeller følger det også med et betalingskort eller et kredittkort med kontoen.

Vær klar over at handlekontoer først og fremst gjelder hos butikkene som tilbyr dem. Åpner du en konto hos Komplett, kan du ikke bruke den hvis du handler på Elkjøp, for eksempel. Unntaket er bankenes handlekontoer. Med disse har du større frihet til å handle i flere butikker.

 • Rentefri betalingsutsettelse

  Noen handlekontoer har en rentefri betalingsutsettelse på opptil 14 dager. Betaler du alt du skylder før de to ukene er gått, slipper du at det legges renter på gjelden.

 • Rentefri nedbetaling

  Med enkelte handlekontoer kan du dele opp tilbakebetalingen av det utestående beløpet over flere måneder, uten å betale renter. Med noen kontoer er dette gratis, med andre må du betale et lite gebyr.

Ettersom handlekontoer kommer i mange former og fasonger, anbefaler vi at du gjør litt research før du åpner en. Sjekk hvilke rentebetingelser kontoene har og hvilke gebyrer som følger med.

Gjør ditt beste for å unngå renten på gjeld du har på handlekontoen. Renten kan bli svært høy, godt over 20 % i året.

En byggekonto er i realiteten det samme som en handlekonto. De fleste byggevarehusene i landet tilbyr dem til deg som skal pusse opp eller bygge nytt.

Kredittkort

Et kredittkort er også en type kredittlån. Når du får et kort, får du i realiteten lov til å låne penger av banken som gir deg det. De aller fleste kortene har en kredittgrense. Denne avgjør hvor mange penger du kan bruke med kortet.

 • Vanligvis er kredittgrensen 10.000–100.000 kroner.
 • Det finnes også kort som har 150.000 kroner som øverste grense.

I likhet med rammelån og handlekontoer behøver du ikke å bruke av kreditten du har fått. Du trenger heller ikke å betale renter på pengene når du bestemmer deg for å trekke kortet. De fleste bankene tilbyr opptil 50 dagers rentefrihet på kredittkortbruk. Betaler du tilbake alt du skylder ved forfall, slipper du å betale renter.

Kredittlån på dagen?

Det finnes ingen norske banker som garanterer at du får et kredittlån på dagen. Det er allikevel ikke umulig å få kreditt samme dag som du spør om det.

 • Rammelån

  Det er vanskelig å få et rammelån samme dag som du ber om det. Bankene må, for eksempel, gjøre en kredittvurdering av deg, sjekke boligverdi og tinglyse pantedokumenter.

 • Handlekonto

  Det kan gå temmelig raskt å opprette en handlekonto. Det er ikke umulig å få et slikt kredittlån på dagen, så lenge du kommer godt ut av kredittsjekken.

 • Kredittkort

  I teorien kan du begynne å bruke flere av kredittkortene i Norge samme dag som du søker om å få et. Forutsetningen er at banken tilbyr virtuelle kort i tillegg til fysiske kort.

Forbrukslån som kredittlån

Tidligere var det mulig å få forbrukslån (lån uten sikkerhet) som minnet om kredittlån, slik som rammelån. I stedet for at du fikk lånet utbetalt til en konto, ble det opprettet en kredittramme du kunne hente penger ut av når du ville.

Komplett Bank var en av bankene som tilbød slike lån. I tillegg til at man kunne ta ut penger når man ønsket det, hadde man også stor frihet når det gjaldt tilbakebetalingen av det man skyldte. Dette fikk myndighetene til å reagere. De mente slike lån kunne skape økonomiske problemer for kundene ettersom man kunne velge å betale tilbake gjelden i svært små avdrag helt til det siste.

Komplett Bank og andre forbrukslånsbanker har sluttet å tilby fleksible forbrukslån etter påtrykk fra myndighetene.

Billigste kredittlån

Kredittkort er det billigste kredittlånet du kan få. Det er gratis å låne penger i opptil 45–50 dager med de fleste kortene i landet. I tillegg avløser de rentefrie periodene hverandre. Når én er over, begynner den neste.

Passer du på å betale tilbake alt du skylder med kortet ved forfall, kommer du aldri til å betale renter på pengene du skylder. Dermed blir det gratis å låne penger med kredittkort.

Her er en rangering av de andre formene for kredittlån:

 • Rammelån: 2–5 % (effektiv rente per år).
 • Handlekonto: 10–30 % (effektiv rente per år).

Husk at du kan få rentefri betalingsutsettelse med enkelte handlekontoer i opptil 12 eller 24 måneder.

Beste kredittlån

Et kredittkort er det beste kredittlånet du kan få. Er du nøye med å betale tilbake alt du skylder ved forfall, koster det ingenting ekstra å låne penger med kortet. I stedet er det gode muligheter for at du kan spare penger med de beste kortene takket være rabatter, bonuser og cashback.

Gode kredittkort inkluderer også gratis forsikringer, slik som reiseforsikringer, avbestillingsforsikringer og egenandelsforsikring for leiebil.

Vanlige spørsmål om kredittlån

Et kredittlån gir deg en kredittramme du kontrollerer selv. I motsetning til andre lån, utbetaler banken ikke pengene (kreditten) direkte. I stedet bestemmer du selv hvor mye du skal bruke av den tildelte rammen og når.

Du betaler, som regel, kun renter og avdrag på pengene du har tatt ut av kredittrammen. Med enkelte typer kredittlån kan du måtte betale en provisjon til banken, ofte en prosentvis andel av lånets størrelse.

Du må eie en bolig. I tillegg må et eventuelt lån knyttet til boligen ikke være større enn 60 % av boligens markedsverdi.

Kredittlån kan gi deg en stor grad av fleksibilitet. Du bestemmer selv om du vil benytte deg av den tilgjengelige kreditten (pengene) og når. Med kredittkort, som også er en form for kredittlån, kan du få rentefrie lån i opptil 50 dager.

Den viktigste forskjellen er at forbrukslån utbetales i sin helhet umiddelbart, mens du selv avgjør om og når et kredittlån skal utbetales. Med kredittlån bestemmer du også hvor mye av den tilgjengelige kreditten du skal bruke.

Det finnes kredittlån med og uten sikkerhet. Rammelån, fleksilån og boligkreditt er lån med sikkerhet i bolig. Kredittkort og handlekontoer er lån uten sikkerhet.

Erik sæther

Erik Sæther

Sist oppdatert 5/4/2023

Erik Sæther har laget innhold om personlig økonomi i mer enn 10 år. Han mener at å lage et enkelt privatbudsjett er like viktig som et sunt kosthold, mosjon og en god natts søvn.

Kilder

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få smarte økonomitips og tilbud rett i innboksen.

Ved å registrere deg aksepterer du våre vilkår.