Lånemeglere gjør det lettere å forhandle renten

Mann som overlater penger
Bengt Bergh
Bengt Bergh Publicert 8/4/2023

Lånemeglere gjør det enkelt å forhandle om renten

  • En lånemegler hjelper deg med å forhandle frem lavere rente på lån.
  • Det er gratis for deg som lånesøker å bruke en megler. Bankene betaler meglerne for nye kunder.
  • Du bør velge en megler som sender lånesøknaden din til så mange banker som mulig.
  • Det er mulig å forhandle renten selv. Ring banken og be om lavere rente eller bytt bank.

En lånemegler kan skaffe deg billigere lån. Og du slipper å betale for jobben megleren gjør. Du synes muligens dette høres for godt ut til å være sant, men tro oss: Det er gratis å bruke lånemeglere for å forhandle om renten.

Du skjønner, lånemeglere opererer litt på samme måte som eiendomsmeglere. En eiendomsmegler tar ikke betalt av boligkjøperen, det er boligselgeren som betaler.

Slik er det med lånemeglere også.

Hvem tror du er lånemeglernes oppdragsgiver? Hvis du svarer bankene, kan du gi deg selv et godt klapp på skuldra. Bankene ber lånemeglerne om å skaffe nye lånekunder. Og hver gang en ny kunde tar opp lån, får megleren betalt.

Hva fordelen er for deg?

At du får god og gratis hjelp til å forhandle med bankene om renten på lån. En god megler kan redusere lånekostnadene med mange tusen kroner i året hvis lånet er stort nok.

Lånerenter kan forhandles

Bankene tjener mye penger for tiden. Etter at utlånsrentene begynte å stige i 2021 har bankene varslet det ene rekordresultatet etter det andre. Og hva er den viktigste inntektskilden for bankene? Helt riktig! Det er rentene du og jeg betaler på lånene våre.

Bankene tjener så godt på rentene at Forbrukerrådet nylig oppfordret alle lånekunder til å be om lavere lånerente. Fagdirektør Jorge Jensen mener det er viktig at vi som lånekunder ikke aksepterer hva som helst nå som bankene håver inn enorme renteinntekter.

Skal du forhandle deg frem til en bedre og lavere rente, er det flere ting du kan gjøre selv:

  • Ring banken og be om lavere rente

    Du kan ringe en kunderådgiver i banken din og spørre direkte om du kan få lavere rente på lånet. Det er allikevel ingen garanti for at dette lykkes.

  • Bytt bank

    Vil ikke banken gi deg lavere rente, kan det hende at en annen bank vil. Å bytte bank er ukomplisert. Banken du bytter til, hjelper deg med det praktiske. Å finne banken som kan gi deg bedre rente er faktisk den største jobben.

  • Lånemeglere kan gjøre jobben for deg

    Skal du ta opp et lån uten sikkerhet, slik som et forbrukslån, kan lånemeglere hjelpe deg med å skaffe en så god rente som mulig. Meglerne tar på seg oppdraget med å forhandle om renten på vegne av deg. Og har du allerede et slikt lån, kan megleren hjelpe deg med å finne en billigere bank.

Slik jobber lånemeglerne

Når du bruker en lånemegler, sender du lånesøknaden til megleren og ikke til banken. Megleren videresender søknaden til bankene den jobber sammen med og ber om at hver av dem hoster opp et lånetilbud med en så lav rente som mulig.

I realiteten lager megleren en konkurranse mellom bankene. Den banken som svarer med det laveste rentetilbudet, vinner. Premien er deg som lånekunde.

Slik er prosessen:

  • 1. Du sender lånesøknaden til lånemegleren.
  • 2. Lånemegleren inviterer samarbeidsbankene til å gi hvert sitt tilbud.
  • 3. Etter hvert som lånetilbudene tikker inn, hjelper megleren deg med å sammenligne dem.

Det hele ender med at du kan få et lån som har en så lav rente som mulig.

Den eneste ulempen med meglere er at lånet kan bruke lenger tid på å nå kontoen din. Når mer enn 20 banker skal gi hvert sitt lånetilbud, kan du måtte vente i flere dager på pengene. Har du behov for lån raskt, kan det hende at å sende lånesøknaden rett til bankene er en bedre løsning.

Bankene skjerper seg

Bankene som får lånesøknaden din av megleren, vet at de konkurrer med andre om å tilby lavest rente. Dermed kan noen trå til litt ekstra og tilby en rente som er lavere enn hva de ellers ville har gjort.

Det oppstår litt FOMO (fear of missing out) blant bankene hver gang meglerne tar kontakt. Mange av dem strekker seg litte lenger for å unngå å gå glipp av en ny lånekunde.

Du kan spare mye

Norske banker bruker ulike renter på lånene sine. Forskjellen er oppsiktsvekkende stor.

Tar du opp et forbrukslån på 100.000 kroner som skal betales i løpet av 3 år, er dette den høyeste og laveste renten i juli 2023:

  • Høyeste rente: 25,92 %.
  • Laveste rente: 9,48 %.

Omsatt i kroner og øre blir forskjellen tydelig: Du kan spare snaut 9.000 kroner i året på å låne av den billigste banken sammenlignet med å ha lånet i den dyreste.

Det er her lånemeglere kan gjøre en formidabel jobb. Hovedoppgaven er å forhandle renten på lån så langt ned som det er mulig å komme. Og hvis det hjelper deg med å spare nesten 10.000 kroner på et forholdsvis lite forbrukslån, er det ikke mye å tenke på.

Kan ikke garantere lån

Hemmeligheten bak lånemeglernes suksess er at de inviterer mange banker samtidig til å gi deg lånetilbud. De har allikevel ingen magisk knapp de trykker på. Det er til syvende og sist bankene selv som bestemmer hvor langt ned på renteskalaen de er villige til å gå.

Derfor er det heller ingen lånemeglere som garanterer at de skaffer deg den laveste renten. Men mulighetene øker. Meglerne kan heller ikke garantere at du får lån, men også her øker sjansene.

Mange lånemeglere i Norge

Det finnes et godt antall lånemeglere i Norge. Og det er ikke det samme hvem du velger å bruke.

En lånemegler kan ikke sende lånesøknaden din til hvem som helst, kun til bankene den samarbeider med. Sagt på en annen måte, må bankene gi meglerne tillatelse til å skaffe lånekunder på deres vegne.

Denne regelen har ført til at forskjellige meglere har ulike antall banker på kontaktlisten. Her er noen eksempler:

1. Lendo

Når dette skrives, er Lendo den nest største megleren i landet med 24 banker.

2. Axo Finans

Axo Finans er i skrivende stund den største lånemegleren i Norge med 25 banker.

3. Sambla

Lar du Sambla håndtere lånesøknaden din, kan inntil 23 banker behandle den.

4. Digifinans

DigiFinans følger hakk i hel med de største meglerne i landet. Sender du søknaden hit, kan så mange som 19 banker by på den.

Hvem er den beste lånemegleren?

Å kåre Norges beste lånemegler er ikke enkelt. Hvem som er best, kan være avhengig av lånebehovet ditt og hva slags lån du trenger.

Det finnes, for eksempel, spesialiserte meglere slik som Okida. Denne megleren er ekspert på å hjelpe mennesker som har betalingsanmerkninger med lån som gjør det mulig å starte på ny frisk.

Det er allikevel én faktor som har mye å si for hvor god jobb de fleste meglerne kan gjøre for deg: Hvor mange banker de sender din lånesøknad til.

Når du søker om lån og har et mål om en så lav rente som mulig, betyr det noe hvor mange banker som ser lånesøknaden din. Du vil ha så mange blikk på søknaden din som mulig.

I så måte, er Norges beste lånemeglere akkurat nå Axo Finans, Lendo og Sambla med henholdsvis 25, 24 og 23 samarbeidsbanker.

Vårt tips: Skal du øke mulighetene for å få lån og for at renten blir så lav som mulig, bør du kontakte én av meglerne over.

Foreløpig ikke meglere for boliglån

Norske lånemeglere hjelper deg med å sammenligne og forhandle betingelsene på forbrukslån og refinansieringslån uten sikkerhet.

Foreløpig står ikke boliglån med pant i boligen på meglernes menyer. Vi vet at flere meglere ønsker å formidle boliglån også, men at norske reguleringer stikker kjepper i hjulene.

Dermed er du i stor grad overlatt til deg selv om du ønsker å forhandle renten på slike lån.

Konklusjon

Ønsker du å betale mindre på lånene dine, må du forhandle om lånerenten. Det er gode muligheter for at du ikke har den laveste renten du kan få.

Som vi skriver over, kan du ta opp telefonen og ringe en rådgiver i banken som har gitt deg lån. Du kan spørre om det virkelig er slik at du har den beste renten banken kan gi deg.

Er svaret ja, er det på tide å utøve litt forbrukermakt. Å bytte bank er både ukomplisert og billig.

Ønsker du bedre betingelser på et lån uten sikkerhet, slik som forbrukslån, kan du be en lånemegler om hjelp. Megleren forhandler frem den beste renten for deg, helt gratis. Og selv om megleren ikke kan garantere at du får lån eller den laveste renten, øker mulighetene betraktelig.

Bengt Bergh

Bengt Bergh

Sist oppdatert 8/7/2023

Bengt Berg er ansvarlig utgiver for innholdet på Kredittium.no. Han har, blant annet, utdannelse innenfor privat økonomi og mener at alle burde unne seg den gode følelsen fast sparing gir.

Kilder