Trenger penger, men får ikke lån! Dette er et utbrudd vi hører ofte. Vi vet hvor frustrerende det er å sende lånesøknad på lånesøknad bare for å motta avslag etter avslag.
Er du blant dem som trenger penger nå?
Hold ut! Det finnes mest sannsynlig gode nyheter rundt neste sving eller svingen etter den igjen. Du kan gjøre flere ting selv for å øke sannsynligheten for at den neste banken du ønsker å låne penger av, sier ja i stedet for nei.
Les videre, vi har flere gode tips:
Vi har lett etter tall som forteller hvor mange lånesøknader bankene mottar hvert år. Vi fant de ferskeste tallene hos Finanstilsynet. Tallene stammer fra 2017 og gjelder forbrukslån:
Det er mange grunner til at bankene ikke vil tilby lån:
Er inntekten for liten i forhold til størrelsen på lånet du søker om, vil du få negativt svar på søknaden.
Har du allerede mye gjeld? Er den stor nok kan den forhindre at du kan ta opp ytterligere lån.
Sender du en lånesøknad og har én eller flere betalingsanmerkninger, får du alltid avslag på søknaden hvis det er et usikret lån du søker om.
Dette er selvsagt ikke hyggelig lesning når du trenger penger fort og frykter at én eller flere av årsakene over gjelder deg. Heldigvis kan du gjøre en rekke ting for å bedre på situasjonen.
Vi skal se nærmere på forbrukslån. Visste du at det finnes omtrent 100 ulike banker som tilbyr slike lån i Norge?
Hver bank vurderer den samme lånesøknaden forskjellig. Derfor er det ikke sikkert at Bank A nekter deg lån selv om Bank B gjør det.
Du kan selvsagt sende en lang rekke lånesøknader på egenhånd og sjekke svarene. Eller så kan du bruke en lånemegler.
Å bruke en megler er ingen garanti for å få lån. Men det øker muligheten for å få positive svar fordi flere banker mottar søknaden din. Det koster heller ikke noe ekstra for lånesøkere å bruke meglere.
Lånebeløp | 10 000 - 600 000 kr | 5 000 - 800 000 kr | 10 000 - 600 000 kr |
---|---|---|---|
Løpetid | 1 - 20 år | 1 - 15 år | 1 - 15 år |
Effektiv rente | 8,19 - 26,23 % | 5,16 - 26,23 % | 7,54 - 38,94 % |
Tilknyttede banker | 20 | 23 | 24 |
Til søknaden | Til søknaden | Til søknaden | Til søknaden |
Er du blant dem som trenger penger nå, er det flere ting du kan gjøre for å trekke bankene over på din side.
Søker du om lån alene, er det kun din inntekt som teller. Søker du sammen med en annen person, en medlåntaker, kan banken bruke to inntekter i sin beregning av betjeningsevne. Dette øker muligheten for å få lån betraktelig.
Når du søker om lån, har gjelden du har fra før mye å si for lånemulighetene. Visste du at kredittkort kan ødelegge for deg, selv om du aldri bruker det?
Når banken ser på hvor mye gjeld du har, er det kredittkortets kredittgrense som teller. Har du et kort med en kredittgrense på 75.000 kroner, er det dette bankene legger merke til og ikke at den utestående saldoen er 0,-.
Har du kredittkort du ikke bruker? Kontakt banken eller kredittkortselskapet som har gitt deg kortet og si opp avtalen. Dette kan øke muligheten for å få lån.
Du får trolig avslag på lånesøknaden hvis du søker om et større lån enn hva inntekten din tåler. Begrenser du deg, og søker om et lavere beløp, er det større mulighet for at banken tar imot deg som lånekunde.
Er du usikker på hvor grensen går for hvor stort lån du bør søke om? Ring banken. Be en rådgiver om å regne ut hva du kan skrive i feltet for Ønsket lånebeløp.
Alle norske lånekunder må oppfylle flere krav fra både banker og myndighetene.
De fleste bankene og lånemeglerne i landet tar imot lånesøknader fra nordmenn som er 18 år eller eldre. I noen banker er aldersgrensen litt høyere; 25 år på det meste.
For å låne penger av en norsk bank må du vanligvis være norsk statsborger.
Alle banker har en nedre inntektsgrense som skal stå i forhold til ønsket lånebeløp. Ettersom få banker opplyser om hvilke grenser som gjelder for hvilke beløp, bør du ringe og sjekke.
Har du betalingsanmerkning får du nesten alltid avslag på en lånesøknad. Det eneste unntaket gjelder for omstartslån.
Du kan fint ha gjeld og søke om et nytt lån, men det finnes grenser. Den totale gjelden din kan ikke være større en årsinntekten din før skatt ganger 5. Tjener du, for eksempel, 500.000 kroner i året, kan du ha 2,5 millioner kroner i gjeld på det meste.
Uansett hvor mye eller lite du ønsker å låne, må du ha en inntekt. Den skal hjelpe deg med å betale tilbake lånet. Ser banken at du ikke har inntekt, tenker den nok at her får den ikke pengene sine tilbake.
De fleste forbinder inntekt med lønn man mottar som arbeidstaker. Men mange banker anser at det finnes flere inntekter enn rene lønnsinntekter.
Ulike banker kan definere inntekter forskjellig. Derfor bør du kontakte banken du ønsker å låne av hvis du har en atypisk inntekt, og sjekke hvilke krav som gjelder.
Tommelfingerregelen er at mange banker tilbyr lån til personer med skattbare inntekter. Det utelukker dermed stipend og annen studiestøtte. Selv om stipend kan ses på som inntekt, i alle fall i teorien, er det vanligvis ikke noe man får lån på.
Alle nordmenn har en kredittscore. Du også. Du har en poengsum på en skala som vanligvis går fra 0–100. Litt forenklet kan vi si at lånemulighetene dine koker ned til hvilken poengsum du har. Jo høyere, jo bedre.
Kredittscoren din blir synlig når du søker om lån. Banken som mottar søknaden din, ber et kredittopplysningsbyrå om å vurdere kredittverdigheten din. Vurderingen ender med at du får en kredittscore.
Banken mottar scoren og lar den avgjøre om du skal få lån eller ikke. Derfor er den så viktig.
Du har forholdsvis store muligheter til å påvirke poengsummen, i alle fall på lang sikt:
Og har du betalingsanmerkning, vil scoren nærmest skyte i været når du betaler det du skylder.
Problemet, hvis du må ha pengene raskt, er at det kan ta tid å øke kredittscoren. Én ting virker allikevel temmelig umiddelbart: Å søke om lån sammen med en annen person. Å bruke en medlåntaker på lånet kan ha en temmelig umiddelbar og positiv effekt.
Oliver Steen er skribent for Kredittium. I tillegg jobber han med å ferdigstille en bachelor i journalistikk og en bachelor i økonomi.