Slik får du bedre kredittscore

Lurer du på hvordan du kan forbedre kredittscoren din? Vi har tipsene du trenger. Når poengsummen vokser, øker også sjansen for å få lån. I tillegg kan renten på lånene dine bli lavere. Det er med andre ord bare fordeler med å forbedre scoren.

Kredittscoren din spiller en viktig rolle

Kredittscoren spiller en viktig rolle når du skal søke om lån eller kreditt i Norge.

Denne poengsummen kan utgjøre forskjellen mellom å få lånet du ønsker deg eller å måtte svelge det ene avslaget etter det andre på lånesøknaden.

Scoren kan også påvirke renten du får på lånet. Så det er absolutt verdt å ta grep for å forbedre din egen kredittscore.

Men å øke poengsummen kan virke som en uoversiktlig oppgave, ikke sant?

Du har kanskje hørt begreper som betalingsanmerkninger, gjeldsinformasjon og kredittverdighet, og lurer på hvordan alt dette henger sammen. Vel, vi skal hjelpe deg. Under byr vi på noen enkle, men effektive, tips for å forbedre kredittscoren din.

1. Reduser gjelden din

La oss kickstarte reisen mot en bedre kredittscore med dette tipset: Reduser gjelden din.

- Vent litt, tenker du kanskje. Er ikke dette enklere sagt enn gjort?

Du har helt rett. Det er ingen enkel oppgave å redusere gjeld. Det er heller ikke gjort over natta. Men det er et viktig steg på veien mot en høyere kredittscore.

- Hvorfor er gjeld så viktig for kredittscoren din, spør du?

Jo, det er fordi din totale gjeld, eller gjeldsgrad som det kalles når gjelden din måles mot inntekten din, er en av tingene som påvirker poengsummen mest.

Tenk på det slik: Jo mer gjeld du har, jo mer penger skylder du andre. Skylder du allerede mye penger, kan det hende at bankene blir nervøse for om du klarer å håndtere enda mere gjeld hvis du søker om lån.

Så, hvordan kan du redusere gjelden din? Start med å lage en plan.

  • 1. Finn ut hvor mye gjeld du har til sammen.
  • 2. Legg sammen de andre utgiftene dine.
  • 3. Se på hvor mye du tjener hver måned.
  • 4. Lag et budsjett med inntekter og utgifter.

Bruk budsjettet til å finne ut hvor mye du kan betale i ekstra avdrag på gjelden din hver måned. Betal inn ekstra på gjelden som har høyest rente først slik som forbrukslån, siden den koster deg mest over tid.

Det kan være tøft å starte nedbetalingen, men husk at hver krone du betaler er et skritt nærmere en bedre poengsum.

2. Spar penger

Det andre tipset har du trolig hørt helt siden du fikk din første sparebøsse: Spar penger. Jo, det kan kanskje virke som et litt kjedelig tips, men det er også effektivt.

Så, hvordan kan sparing hjelpe kredittscoren?

Vel, når du har sparepenger eller egenkapital, sender det et sterkt signal til banker og andre långivere om at du er økonomisk ansvarlig. Det sier i praksis: - Se her, jeg kan håndtere pengene mine.

Å ha sparepenger er særskilt nyttig når du søker om boliglån. I Norge er det nemlig et krav at du har minst 15% i egenkapital når du søker om lån til hus eller leilighet. Å ha penger i sparegrisen, på sparekonto eller i fond, kan bety noe både for kredittscoren og lånemulighetene dine.

Så, hvor skal du starte?

Husker du at vi ba deg lage et budsjett i det første tipset?

Også her er et budsjett nyttig. Se på inntektene og utgiftene dine, og finn ut hvor mye du kan sette til side hver måned. Det trenger ikke være store beløp. Selv små summer kan vokse merkbart over tid.

Det kan være litt vanskelig i begynnelsen, men husk at hver krone du sparer er en investering i din økonomiske fremtid. Og hvem vet, kanskje du til og med finner ut at sparing kan være gøy?

3. Øk inntektene dine

Det tredje tipset til en bedre kredittscore kan kanskje virke uoverkommelig ved første øyekast, men det er ikke så ille som det høres ut: Øk inntektene dine.

- Hvordan i all verden skal jeg gjøre det, tenker du kanskje?

Jo, det er flere ting du kan vurdere å gjøre:

  • Be om lønnsøkning

    Dette kan være skummelt, men hvis du har vært i jobben din en stund og gjør en god jobb, er det verdt et forsøk. Gjør litt research om hva andre i tilsvarende stillinger tjener, og ha en profesjonell samtale med sjefen din.

  • Bytt jobb

    Hvis du har vært i samme jobb en stund, kan det hende at du kan tjene mer et annet sted. Se deg om, kanskje det finnes bedre betalte muligheter der ute.

  • Si ja til overtid eller ekstravakter

    Hvis arbeidsgiveren din tilbyr overtid eller muligheten for ekstravakter, kan dette være en god måte å øke inntektene dine på.

  • Skaff deg en ekstrainntekt

    Har du fritidsinteresser eller hobbyer du kan tjene penger på? Kanskje du kan selge håndlagde ting på nettet, eller tilby tjenester som hundepass eller gressklipping i nabolaget?

  • Lei ut ting du eier

    Har du ett eller flere rom som du kan leie ut? Leier du selv, kan du snakke med utleieren om muligheten for fremleie. Du kan også leie ut bilen, sykkelen, verktøy og klærne dine, for eksempel.

  • Invester

    Hvis du har litt penger til overs, kan du se på investeringsmuligheter. Men husk, investeringer innebærer alltid en risiko for at du kan tape penger, så det er viktig å gjøre grundig research først.

Det viktigste med den økte inntekten er at du kan dokumentere den. Da vil den bli fanget opp av banker og dem som setter kredittscoren din.

Økte inntekter kan øke poengsummen fordi den reduserer gjeldsgraden din, altså forholdet mellom gjeld og inntekt.

4. Kvitt deg med inkasso og betalingsanmerkninger

Det fjerde tipset er et viktig ett: Gjør noe med eventuelle inkassosaker og betalingsanmerkninger.

- Huff, dette høres ikke gøy ut, tenker du kanskje?

Og du har rett, det er ikke det morsomste vi kan snakke om. Men det er veldig viktig for kredittscoren din.

Betalingsanmerkninger og inkassosaker kan påvirke poengsummen din svært negativt. Misligholder du et lån eller lar være å betale en faktura, kan saken først gå til inkasso. Hjelper ikke dette, kan du få en betalingsanmerkning.

En anmerkning er offentlig. Den dukker opp når du kredittvurderes, for eksempel. Og den kan nærmest garantere at du får en veldig lav score. En konsekvens er at det kan bli svært vanskelig å få lån.

Men det er gode nyheter også! Når du betaler det du skylder, forsvinner betalingsanmerkningen. Så snart anmerkningen er borte gjør også kredittscoren et hopp.

Så, hvis du har utestående inkassosaker eller betalingsanmerkninger, er det viktig å ta tak i dem så snart som mulig.

  • 1. Start med å lage en oversikt over hva du skylder til hvem.
  • 2. Kontakt kreditorene dine og spør om dere kan bli enige om en betalingsplan.

De fleste er nok interesserte i å få tilbake pengene sine. Derfor er det gode muligheter for at du finner løsninger som fungerer både for deg selv, økonomien din og dem du har gjeld til.

5. Unngå ny og dyr gjeld

For mange er det femte tipset til en bedre kredittscore opplagt, men det er så viktig at det er verdt å nevne det: Unngå å ta opp nye og dyre smålån.

Du husker kanskje at vi snakket om hvor viktig det er å redusere gjelden din lenger opp?

Vel, en stor del av det å redusere gjeld handler om å unngå å ta opp mer gjeld. Ikke minst gjelder dette dyre lån med høye renter.

Hver gang du tar opp et nytt lån, øker gjeldsgraden din. Dette kan ha en negativ effekt på poengsummen du får i en kredittvurdering. Ikke bare det, men dyre lån kan være vanskelige å betale tilbake også, noe som kan føre til betalingsproblemer og i verste fall betalingsanmerkninger.

Så, hvordan unngår du å ta opp nye og dyre lån?

Det hjelper å være økonomisk bevisst. Jo, det kan være fristende å låne til ny bil eller en fancy ferie. Men før du sender en ny lånesøknad kan du stille deg selv følgende spørsmål:

Er det verdt å ødelegge kredittscoren min for dette?

Prøv heller å fokusere på å nedbetale gjelden du allerede har. Og må du absolutt ta opp et lån, sørg for å shoppe rundt for å få en så lav rente som mulig.

6. Kvitt deg med ubrukte kredittkort

Det siste tipset er kanskje litt overraskende: Kvitt deg med ubrukte kredittkort.

- Hva? Men jeg bruker jo ikke kortet, så det påvirker vel ikke kredittscoren min, spør du kanskje?

Jo, det gjør faktis det.

Det er ikke den utestående gjelden på kortet ditt som teller. Det er kredittgrensen som har noe å si. Har du et kredittkort med en kredittgrense på 100.000 kroner, er det denne grensen som blir vurdert når scoren din beregnes. Det spiller ingen rolle om du aldri har brukt kortet.

Derfor er det positivt for kredittscoren å si opp kredittkortavtaler for kort du ikke bruker.

Så, kikk i lommeboken din. Har du kredittkort der som ligger og støver? Kontakt banken eller kredittselskapet du har fått kortet av. Si opp avtalen (for det holder ikke å klippe kortet i to).

Hvis du har kredittkortgjeld du ønsker å bli kvitt, kan du refinansiere denne med et lån hvis du ikke kan løse det på egen hånd. Her kan du lese mer om hvordan du refinansierer kredittkortgjeld.

Vær tålmodig

Det tar tid å bygge opp en god kredittscore. Det skjer ikke over natten, og det krever både tålmodighet og disiplin. Det vil ikke alltid være lett, og det vil komme dager hvor du vil gi opp. Hvis det røyner på, husk dette:

  • En god kredittscore åpner dører for deg.
  • Den kan hjelpe deg med å få lån til drømmeboligen.
  • Den kan sikre deg lavere renter, som sparer deg for mange penger.

Ikke minst, den kan gi deg mer økonomisk frihet og større økonomisk trygghet. Og det er det absolutt verdt å jobbe for.

Erik sæther

Erik Sæther

Sist oppdatert 1/30/2024

Erik Sæther har laget innhold om personlig økonomi i mer enn 10 år. Han mener at å lage et enkelt privatbudsjett er like viktig som et sunt kosthold, mosjon og en god natts søvn.

Kilder

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få smarte økonomitips og tilbud rett i innboksen.

Ved å registrere deg aksepterer du våre vilkår.