Fordeler og ulemper ved hurtiglån 2023

flyttemenn
Erik sæther
Erik Sæther Publicert 5/24/2023

Fordeler og ulemper med hurtiglån

Trenger du penger raskt? Da kan et hurtiglån være løsningen. Den vanligste formen for hurtiglån er forbrukslån, altså lån uten sikkerhet, som kan utbetales samme dag som du sender lånesøknaden.

La du merke til at vi uthevet kan?

Du skjønner, det er ikke sikkert at du får penger på konto samme dag. Det kan ta 1–2 dager også. Men sammenlignet med andre lån, boliglån for eksempel, er utbetalingstiden kort.

Noen banker er raskere

Ønsker du et lån fort, er det viktig å velge en bank som er kjapp. Her er noen utlånere som er kjent for rask lånebehandling og hurtig utbetaling:

Alle behandler søknader fortløpende i åpningstiden. Sender du din søknad tidlig på dagen, er sjansen god for at pengene kan være underveis samme dag.

Økonomisk nødløsning

Av og til slenger livet en økonomisk utfordring i trynet ditt. Det kan være en visdomstann som lager krøll og som bør fjernes. Eller det kan være en telefon som har tatt kvelden og som trenger en erstatter.

I slike tilfeller kan en hurtig låneutbetaling redde dagen.

Som med alt annet i livet, er det både fordeler og ulemper med lånetypen. Vi sparer de dårlige nyhetene til slutt og ser på fordelene først.

Fordeler med hurtiglån

Forbrukslån med rask behandling og utbetaling har flere fordeler. Den første er trolig opplagt for de fleste som leser dette:

1. Du får penger kjapt

At du kan få penger på konto samme dag som du søker om det, er så klart en stor fordel.

Vi har allerede nevnt eksempler på at livet ikke alltid går på skinner. Når den økonomiske nøden er ubehagelig, er det godt å vite at det finnes veier ut av uføret.

2. Du gjør hva du vil med pengene

Har du søkt om boliglån noen gang? Da vet du trolig at banken krever at pengene skal gå til bolig og ikke en luksusferie på Seychellene, for eksempel.

Med usikrede lån, som er den vanligste formen for hurtiglån, følger det ikke med slike krav. Du har mye større frihet. Så lenge du ikke legger deg ut med lovens lange arm, kan du bruke pengene på hva du vil.

- Men hvorfor blir jeg da spurt om hva pengene skal brukes på når jeg søker om lån, spør du kanskje?

Godt observert! Mange banker ber deg fortelle om formålet med lånet, men dette har med norske lover å gjøre. Bankene må forsikre seg om at pengene deres ikke går til hvitvasking eller terrorfinansiering. Derfor spør de om formålet (som om en terrorist innrømmer at lånet skal finansiere ulovligheter…)

3. Ingen pantekrav

At bankene stort sett ikke bryr seg om hva du skal bruke pengene på, gir lånet enda en fordel: Du slipper å pantsette boligen din for å få lån.

Når du tar opp boliglån, krever banken vanligvis en sikkerhet for at den får tilbake pengene sine. Det vanligste er å bruke den nye boligen som pant. At banken tar pant i boligen betyr at den kan selge den med tvang hvis du ikke betaler tilbake lånet.

Det finnes ikke slike krav for hurtiglån, noe som helt klart er en fordel.

(At det manglende pantekravet også skaper en ulempe, er noe vi kommer tilbake til)

4. Det er enkelt å søke om lån

Å søke om et lån som utbetales kjapt er lett. Det er faktisk så lett at myndighetene ikke liker at vi forteller hvor enkelt det er.

Alle som tilbyr rask låneutbetaling, bruker digitale søknadsskjemaer. Det tar opptil 20–30 minutter å fylle ut en søknad. Og fordi mye av det som skjer etter at du sender søknaden er automatisert, kan bankene gi deg svar på søknaden fort og utbetale pengene like etterpå.

5. Du kan søke med andre

Én fugl i hånden er bedre enn ti på taket, heter det. Og hva med to fugler i hånda? Enda bedre, selvfølgelig.

Slik er det med hurtige lån også. To lånesøkere er bedre enn én.

  • Det øker muligheten for å få lån.
  • Sjansen er større for at renten blir lav.

Det er fullt mulig å søke om slike lån sammen med en annen person, en medlåntaker. At bankene tillater dette, er så klart en fordel.

Ulemper med hurtiglån

Vi kan ikke stikke under en stol at det er ulemper med hurtiglån også, men vi tenker at det er lettere å unngå dem når du kjenner dem.

1. Høy rente

Du husker at du slipper å pantsette boligen for å få slike lån, ikke sant? Dette gjør at banken ikke har like stor sikkerhet for lånet du får. Og hva tror du banken gjør med dette? Jo, den gir lånet en høyere rente enn boliglån, for eksempel.

Hurtiglånsrenten kan starte på rundt 9–10 % hvis du er heldig, men den kan også bli 20, 50 eller godt over 100 % i året også.

Tommelfingerregelen er denne: Jo mindre du låner, desto høyere kan renten bli.

I tillegg kan du gjøre tre ting selv for å få en så lav rente som mulig:

  • Sørg for at du har en så god kredittscore som mulig.
  • Ta opp lån med en medlåntaker.
  • Bruk en lånemegler.

2. Kort løpetid

Et boliglån kan vare i inntil 30 år. Raske lån som skal gå til forbruk, kan ikke vare lenger enn 5 år. Den korte nedbetalingstiden gjør at de månedlige lånekostnadene kan bli nokså høye.

3. Lavere kredittscore

Kredittscoren din kan bli redusert hver gang du tar opp et lån.

Konsekvensen av at scoren ikke er på topp, er at det kan bli vanskeligere å få nye lån. Det kan oppstå trøbbel hvis du ønsker å starte nye abonnement også, på telefon eller strøm, for eksempel.

4. Gjeldsproblemer

Det er dessverre flere som får økonomiske problemer på grunn av lånene de tar opp. Det kan være ulike årsaker til at vanskene tårner seg opp:

  • Endringer i livssituasjonen: Tap av inntekter på grunn av sykdom, arbeidsløshet eller samlivsbrudd kan gjøre det vanskelig å betale på gjeld.
  • Gjeldsspiral: Å ta opp nye lån for å betale annen gjeld, kan være starten på en ødeleggende spiral av mer og mer gjeld.

Heldigvis kan du forsikre deg mot endringer i betalingsevnen. Du kan kjøpe gjeldsforsikring som letter på trykket hvis livssituasjonen din endrer seg.

Og for å unngå gjeldsspiralen?

Det er superviktig at du gjør leksene dine før du tar opp et nytt lån. Vurder nøye om du virkelig trenger lånet, og om du har råd til å betale det tilbake.

Erik sæther

Erik Sæther

Sist oppdatert 5/25/2023

Erik Sæther har laget innhold om personlig økonomi i mer enn 10 år. Han mener at å lage et enkelt privatbudsjett er like viktig som et sunt kosthold, mosjon og en god natts søvn.