Mikrolån best i test

Mikrolån best i test
Erik sæther
Erik Sæther Publicert 6/26/2024

Mikrolån best i test

Trenger du bare å låne en liten sum penger?

Mikrolån, som vi forteller om her, er små forbrukslån, som har en egen guide her. Du kan låne fra 1.000 kroner og oppover.

Mikrolånene i listen under er lån uten sikkerhet, som forklares her.

Kort fortalt er usikrede lån en lånetype som ikke stiller krav til pant eller kausjonist. Lengste nedbetalingstid er 5 år og renten er høyere enn på lån med sikkerhet. Her kan du lese hvorfor.

Mange banker og kredittselskap har en nedre grense for hvor mye du kan låne. Hos enkelte banker kan du ikke låne mindre enn 20.000 kroner, for eksempel.

Derfor har Kredittium vurdert utlånere som tilbyr så små lånebeløp som mulig. Her er resultatene:

Mikrolån – Best i test 2024

Vår kåring av beste mikrolån består av banker og låneformidlere som tilbyr små lån med gode betingelser. (Du kan for øvrig lese mer om hva låneformidlere gjør her.) Her er vinnerne:

  • 1. Ferratum – Lån fra 1.000 kroner
  • 2. Paymark – Tilbyr lån fra 10.000 kroner
  • 3. Viiga lån – Rask behandling av lån
  • 4. Sambla – Øker muligheten for å få lån
  • 5. Axo Finans – Motta flere lånetilbud
1.

Ferratum

Ferratum

Hos Ferratum kan du få lån i størrelsesorden 1.000–50.000 kroner. Får du lån, får du en kredittramme du kan forsyne deg av når du vil. Du kan la være å bruke av lånet inntil du har behov for penger. Da går du inn på dine sider og overfører ønsket beløp til bankkontoen din. Pengene dukker opp litt senere. Og du betaler bare rente på den delen av lånet du har overført.

Lånebeløp 1 000 - 50 000 kr
Rente 39,97 %
Løpetid 3 mån - 5 år
Betalingsanmerkninger Aksepteres ikke
Aldersgrense 20 År
Til søknaden
2.

Paymark

PayMark Finans

Paymark tilbyr lån i størrelsesorden 10.000–70.000 kroner. Utlåneren anstrenger seg for å behandle lånesøknader raskt og lover at pengene står på konto senest én dag etter at søknaden er godkjent. Den nominelle renten starter på 12 %, men du må påregne at den effektive renten blir en god del høyere ettersom lånebeløpene er små. Og ikke bli forvirret av at Paymark oppgir 24 måneder som korteste nedbetalingstid. Du kan betale tilbake lånet raskere om du vil.

Lånebeløp 10 000 - 90 000 kr
Rente 6,96 - 23,40 %
Løpetid 1 - 5 år
Betalingsanmerkninger Aksepteres ikke
Aldersgrense 25 År
Etableringsgebyr NaN kr
Til søknaden
3.

Viiga lån

Viiga Lån

Mikrolånet du kan få av Viiga Lån minner mye om det Paymark tilbyr. Og det er kanskje ikke så merkelig ettersom det er det samme finansieringsselskapet som eier begge utlånerne (Thorn Finans Norge). Også Viiga Lån tilbyr mikrolån fra 10.000 kroner og oppover. Den nominelle renten starter på 12 %, men du bør altså forvente at den effektive renten kan bli en del høyere. Det er for øvrig gode muligheter for at lånet står på kontoen din samme dag som du søker.

Lånebeløp 10 000 - 40 000 kr
Rente 8,40 - 23,40 %
Løpetid 1 - 5 år
Betalingsanmerkninger Aksepteres ikke
Aldersgrense 25 År
Etableringsgebyr NaN kr
Til søknaden
4.

Sambla

Sambla

Sambla er den første lånemegleren i vår kåring (vi forklarer fordelene med å bruke lånemeglere her). Her får du hjelp med lån fra 5.000 kroner og oppover. Sender du en lånesøknad til Sambla, kan så mange som 23 banker og utlånere gi deg tilbud om lån. Det eneste du behøver å gjøre, er å takke ja til lånet med de beste betingelsene og lavest rente.

Lånebeløp 5 000 - 600 000 kr
Rente 4,90 - 24,90 %
Løpetid 1 - 5 år
Betalingsanmerkninger Akseptert
Aldersgrense 18 År
Tilknyttede banker 21
Til søknaden
5.

Axo Finans

Axo Finans

Femteplassen går til lånemegleren Axo Finans. Selskapet legger ut lånesøknaden din på anbud blant 16 banker. Dette øker muligheten for at du får lånet du ønsker deg og at renten blir lavest mulig. Bankene Axo Finans samarbeider med, tilbyr lån fra 10.000 kroner. Og du behøver ikke å betale noe ekstra for å få hjelp til å skaffe lån.

Lånebeløp 10 000 - 600 000 kr
Rente 6,90 - 23,40 %
Løpetid 1 - 20 år
Betalingsanmerkninger Akseptert
Aldersgrense 18 År
Tilknyttede banker 20
Til søknaden

Fordeler og ulemper med mikrolån

Som med alle lånetyper, er det både fordeler og ulemper med mikrolån. La oss se på den viktigste ulempen først:

  • Høy rente

    Den effektive renten på mikrolån kan bli 20 %, 30 % eller enda høyere. Du kan motvirke effekten renten har på lommeboka ved å betale tilbake lånet raskere.

Små mikrolån har også fordeler:

  • Ukomplisert lånesøknad

    Det er mindre komplisert å søke om mikrolån enn andre lånetyper. Utfyllingen av lånesøknaden behøver ikke å ta mer enn noen minutter og du kan få svar på søknaden nesten umiddelbart.

  • Gjør hva du vil med pengene

    Så lenge du ikke bryter loven, kan du gjøre hva du vil med lånet. Bankene legger seg ikke oppi om pengene går til en ny vaskemaskin, ny telefon eller en reise, for den sakens skyld.

Slik har våre eksperter vurdert mikrolånene

Det er Kredittiums egne eksperter på privatøkonomi som har vurdert og satt sammen topplisten for mikrolån i Norge. Dette er noe av det de har sett nærmere på:

  • lånebeløp
  • kundeservice
  • rente og andre kostnader
  • behandlings- og utbetalingstid

Lånebeløp

For at et lån skal kunne kalles mikrolån, må det være lite. Dette diskvalifiserer flere utlånere fordi de ikke lar deg låne mindre enn 20.000 eller 30.000 kroner, for eksempel.

For hvorfor skal du måtte ta opp lån på flere titusen kroner når du kanskje bare trenger et par tusenlapper?

Her er for øvrig Ferratum i en klasse for seg selv. Det finnes ingen andre lånetilbydere i Norge som lar deg låne helt ned mot 1.000 kroner.

Kundeservice

Selv om du «bare» trenger et lite lån, er det ikke ubetydelig hva slags hjelp og support utlånerne og formidlerne tilbyr.

Derfor har ekspertene våre også vurdert kundeservicen fra hver enkelt aktør.

Det bør være enkelt å få svar på spørsmål og problemstillinger. Det bør også være lett å kontakte kunderådgivere, enten på telefon, chat eller epost.

Lånekostnader

Små lån kan ha høye renter. Derfor har det vært viktig for våre låneeksperter å sjekke hvilken rente de ulike aktørene tilbyr.

Det er lett å se seg blind på den nominelle renten, som er grunnrenten for et lån.

Problemet er at nominell rente ikke forteller hele sannheten om hva du må betale. For oppå dette må du normalt betale ulike gebyrer.

Summen av grunnrente og gebyrer blir til den effektive renten. Og den kan bli vesentlig høyere enn den nominelle renten alene.

Her kan du lære mer om forskjellen på nominell og effektiv rente.

Behandling av lånesøknader og utbetaling

Å låne små beløp bør ikke ta like lang tid som å ta opp et boliglån, for eksempel. Mikrolån stiller færre krav til dokumentasjon, noe som bør gjenspeiles i hvor lang tid det tar å behandle lånesøknader og utbetale pengene.

Allikevel er det forskjeller på hvor effektive de ulike tilbyderne er. Noen behandler søknader raskt. I beste fall får du svar på lånesøknaden samme dag som du sender den.

Andre derimot, bruker lenger tid både på behandling og utbetaling.

Lånemeglere har et lite handikapp når det gjelder svartiden på en lånesøknad. De må innhente lånetilbud fra flere banker, som kan ta lenger tid enn å sende søknaden direkte til banken.

Erik sæther

Erik Sæther

Sist oppdatert 9/4/2024

Erik Sæther har laget innhold om personlig økonomi i mer enn 10 år. Han mener at å lage et enkelt privatbudsjett er like viktig som et sunt kosthold, mosjon og en god natts søvn.