Billån til biler eldre enn 15 år

Skal du kjøpe gammel bruktbil, er det ikke sikkert at du får et vanlige billån med pant i bilen. Her forteller vi hvilke alternativer du har.

Billån til biler over 15 år
Erik sæther
Erik Sæther Publicert 2025-03-19

Skal du ta opp billån med pant i bilen, spiller bilens alder en rolle.

Mange banker har en regel om at bilen ikke kan være mer enn 15 år når billånet er ferdig nedbetalt. Kort fortalt vil bankene unngå at bilen blir tilnærmet verdiløs så lenge den er sikkerhet for lånene de tilbyr.

Så hva gjør du hvis du ønsker å låne penger til å kjøpe bruktbil som er eldre enn 15 år? Les videre, så forklarer vi hvilke alternativer du har.

Billån til biler eldre enn 15 år – Alternativene

Dette er noen av de vanligste alternativene hvis du ønsker å låne penger for å kjøpe bil som er eldre enn 15 år:

  • 1

    Øke boliglånet

    Har du boliglån, kan du øke det med en refinansiering av boliglån. Forutsetningen er at boligverdien er høyere enn lånet. Du kan også gjøre om lånet til et rammelån hvis lånet utgjør mindre enn 60 % av boligverdien.

  • 2

    Veteranbillån

    Her er vår guide til veteranbillån. Den forklarer at enkelte banker tilbyr slike lån, med pant i bilen, hvis kjøretøyet er over 30 år. Vi forklarer også hva du må tenke på før du tar opp et slikt lån.

  • 3

    Kaskofritt billån

    Noen banker tilbyr kaskofrie billån for kjøp av eldre biler. Lånetypen betinger hverken pant i bilen eller kaskoforsikring og minner mye om det neste alternativet.

  • 4

    Forbrukslån

    Forbrukslån er det fjerde alternativet til vanlige billån. Tar du opp et slikt lån, slipper du å tenke på bilens alder og tilstand. Resten av denne guiden handler om denne lånetypen.

Har mange navn

Søker du på nettet etter billån til biler over 15 år, dukker det opp begreper som «bruktbillån» og «billån uten sikkerhet». Sannheten er at dette er ordinære forbrukslån.

Forbrukslån til eldre bil – krav og vilkår

Ønsker du å ta opp forbrukslån for å kjøpe bruktbil som er mer enn 15 år gammel, blir du normalt møtt med disse kravene:

  • Din alder: 18 år eller eldre
  • Inntekt: må ha fast inntekt
  • Nasjonalitet: norsk statsborger
  • Økonomi: kan ikke ha betalingsanmerkning

Vær oppmerksom på at kravene kan variere avhengig av hvilken bank du kontakter.

I enkelte banker er det mulig å få lån med et D-nummer, for eksempel. Dette er et unikt identitetsnummer som, blant annet, gis til personer som skal jobbe i Norge i en periode.

Og når det gjelder lånevilkår, er dette de vanligste:

  • Maks løpetid: 5 år
  • Maks lånebeløp: 600.000 kroner

Maks 5 ganger årsinntekt i lån

Ifølge utlånsforskriften kan den totale gjelden din ikke være større enn 5 ganger årsinntekten din før skatt. Begrepet total gjeld omfatter alle lånene dine og kredittkortgjeld.

Fordeler og ulemper med forbrukslån som billån

Et forbrukslån som går til kjøp av bil over 15 år, har disse fordelene og ulempene:

Fordeler

  • Krever ikke sikkerhet

    Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. I dette tilfellet betyr det at banken ikke tar pant i bilen du kjøper. Vi kommer tilbake til ulempen med dette.

  • Færre forsikringskrav

    Bankene krever ikke at du kjøper kaskoforsikring for bilen. Men du må så klart ha ansvarsforsikring hvis du skal kjøre bilen på offentlig vei.

  • Raskere behandling og utbetaling

    Bankene bruker kortere tid på å behandle lånesøknader om forbrukslån ettersom de ikke behøver å vurdere bilens tilstand eller tinglyse pantedokumenter. Dermed får du også penger på konto raskere.

  • Trenger ikke egenkapital

    Vanlige billån med pant blir billigere hvis du har egenkapital. Tar du opp forbrukslån, spiller egenkapitalen mindre rolle.

Ulemper

  • Høyere rente

    Renten på et forbrukslån er høyere enn på vanlige billån med salgspant. Det er ikke uvanlig at renten er 5–10 prosentpoeng høyere.

  • Høyere totalkostnad

    Når renten er høyere, blir den sammenlagte kostnaden høyere også. Lang løpetid og høy rente kan øke kostnaden for bilen med flere titusener kroner.

  • Påvirker kredittscoren negativt

    Når du tar opp lån, reduseres din kredittscore. En redusert kredittscore kan gjøre det vanskelig å ta opp andre lån. Samtidig må det sies at kredittscoren øker i takt med at du nedbetaler gjelden.

Billigere forbrukslån med låneformidlere

Skal du kjøpe gammel bil med forbrukslån, kan en låneformidler hjelpe deg med å få så lav rente som mulig.

Låneformidlere legger ut lånesøknaden din på anbud. Deretter hjelper den deg med å sammenligne renten i lånetilbudene du mottar.

Banken med den laveste renten, vinner anbudskonkurransen.

Dette er låneformidlerne vi anbefaler at du kontakter nå:

Bør du ta opp lån til en bil eldre enn 15 år?

Vurderer du å ta opp billån for en bil som er eldre enn 15 år, bør du tenke på dette først:

  • Verdifallet fortsetter: En bil blir vanligvis mindre verdt jo eldre den er. Til slutt får du kun igjen vrakpanten, som er på noen få tusenlapper.
  • Uforutsette utgifter: Eldre biler kan ha høye vedlikeholds- og reparasjonskostnader. Det kan bli dyrt å eie gammel bil.
  • Høyere lånekostnader: Forbrukslån, som er den vanligste lånetypen for eldre bruktbiler, har høy rente. Husk at en låneformidler hjelper deg med å finne den laveste renten.

Vanlige spørsmål om billån til bruktbiler over 15 år

Banker tilbyr sjelden vanlige billån med pant i bilen hvis den er eldre enn 15 år når lånet er ferdig nedbetalt. Forbrukslån, refinansiering av boliglån eller veteranbillån kan være alternativer.

Et kaskofritt billån krever ikke kaskoforsikring, men banken kan fortsatt ha visse betingelser. Et forbrukslån er helt uten sikkerhet, og banken stiller ingen krav til bilen.

Ja, forbrukslån har normalt høyere rente enn billån med pant. Renten kan være mellom 5–10 prosentpoeng høyere.

En bil som er registrert, og som skal benyttes på offentlig vei, må ha ansvarsforsikring. Derimot bestemmer du selv om bilen skal kaskoforsikres helt eller delvis.

Bruk gjerne en låneformidler som innhenter tilbud fra mange banker samtidig. Det gjør det enkelt å sammenligne renter og velge det billigste lånet.

Erik sæther

Erik Sæther

Sist oppdatert 2025-03-19

Erik Sæther har laget innhold om personlig økonomi i mer enn 10 år. Han mener at å lage et enkelt privatbudsjett er like viktig som et sunt kosthold, mosjon og en god natts søvn.

Kilder

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få smarte økonomitips og tilbud rett i innboksen.

Ved å registrere deg aksepterer du våre vilkår.