5 tips til deg som vurderer å låne penger

5 tips til deg som vurderer å låne penger
Oliver Steen
Oliver Steen Publicert 11/1/2023

5 tips til deg som vurderer å låne penger

I løpet av livet har de fleste nordmenn behov for å låne penger og årsakene kan være vidt forskjellige. Lån finansierer de fleste boligkjøp i Norge. Mange låner penger til utdanning, bilkjøp, større innkjøp eller feriereiser også. Målet bør være det samme, uansett hva du vurderer å låne til: Å finne det mest fordelaktige lånet med en så lav rente som mulig.

Det er her Kredittium.no er til stor hjelp:

  • Hjelper deg med å sammenligne lån

    Vi gjør det enkelt å sammenligne lån, rentene som følger med og andre kostnader.

  • Låneguider

    Vi har også en rekke guider og tips om å låne penger, slik som de 5 rådene under. De gjør deg bedre rustet til å ta kloke lånevalg som kan spare deg for tid og penger på kort og lang sikt.

1. Sammenlign forskjellige lån

Det finnes mange lånetyper å velge mellom. Dette er noen av dem:

Mange lånetyper er skreddersydd for spesifikke formål. Skal du kjøpe et hjem, passer et boliglån best. Skal du kjøpe bil, er det trolig et billån du trenger. Men ikke nødvendigvis. Er bilen forholdsvis ny, får du lavest rente på billån hvor banken tar pant i bilen. Skal du derimot kjøpe en eldre bil, kan et forbrukslån være billigere.

Derfor er første steg på veien til det perfekte lånet å sammenligne flere lånetyper:

  • 1. Finn ut hvilke lånetyper som passer formålet ditt.
  • 2. Deretter sammenligner du prisen på disse.

Ikke nøy deg med å sammenligne et par banker. Vurder tilbud fra så mange utlånere som mulig. Dette øker muligheten for å finne lånet som passer best for økonomien din.

Det er viktig at du sjekker hvilken rente de ulike utlånerne tilbyr:

  • Renten er en betydelig kostnad for ethvert lån.
  • Den kan variere mye fra den ene utlåneren til den andre.

Renten er heller ikke den eneste kostnaden du må være oppmerksom på.

Termingebyr og etableringsgebyr kan også koste deg mye i løpet av lånets løpetid.

Bruk tid på å undersøke og sammenligne disse tingene nøye. Gjør du det, er du et skritt nærmere å finne et lån som er så billig som mulig og økonomisk forsvarlig over tid.

Vår låneguide er et bra sted å starte. Den finner gode lån basert på hva du ønsker å bruke lånet til.

2. Velg en utlåner du har tillit til

Det er viktig å sammenligne mange lån og utlånere for å få lave lånekostnader. Nesten like viktig er det å låne penger av en bank eller finansinstitusjon du stoler på.

Tilbakemeldinger og anmeldelser fra andre kunder kan hjelpe deg.

  • Sjekk hva eksisterende kunder mener om utlånerne på Trustpilot.no.
  • Bruk sosiale medier som Facebook for å finne ut hva andre synes.

En annen ting du bør vurdere, er hvor lenge utlåneren har vært aktiv. Det er ikke nødvendigvis noe galt med nykommere på lånemarkedet. At en aktør har drevet med utlån i lang tid indikerer allikevel en høy grad av stabilitet og pålitelighet.

Åpenhet er også viktig.

En pålitelig utlåner er åpen og tydelig om renter og andre betingelser knyttet til lån. Det må også være enkelt å finne denne informasjonen, for eksempel på utlånerens nettside.

Å ha god kjennskap til den du kan tenke deg å låne penger av, kan spare deg for ubehagelige overraskelser i fremtiden. Velger du en utlåner du stoler på, blir låneopplevelsen bedre gjennom hele låneprosessen.

3. Velg en nedbetalingstid som passer deg

Det er viktig å tenke grundig gjennom hvor lang nedbetalingstid et lån bør ha. Det er en utbredt misforståelse at lang tilbakebetalingstid er bedre fordi de månedlige innbetalingene blir lavere. Sannheten er at jo lenger tid du bruker på tilbakebetalingen, desto dyrere kan lånet bli. Grunnen er at du betaler renter over en lengre periode.

Det viktigste er allikevel å finne en balanse som er sunn for økonomien din. Et lån skal hjelpe deg. Det skal ikke være en byrde som fører til økonomiske problemer.

Å sette opp et budsjett hjelper deg med å finne ut hvilken tilbakebetalingstid du bør velge:

  • 1. List opp alle utgiftene dine.
  • 2. Sett opp alle inntektene også.

Inntekter minus utgifter er lik hva du har til overs hver måned. Overskuddet viser deg hvor mye du har råd til å betale på lånet. Velg en tilbakebetalingstid som ikke tar altfor mye av overskuddet. Det bidrar til at du kan leve problemfritt med lånet.

Bruk vår lånekalkulator for å beregne den månedlige lånekostnaden. Du kan legge inn ulike lånebeløp, forskjellig rente og bruke en løpetid fra 1–180 måneder.

4. Aldri lån mer enn du trenger

Det er viktig at lånet du vurderer å ta opp har et tydelig formål. Du bør ikke ta opp lån på impuls eller for å ha ekstra penger tilgjengelig. Har du bestemt deg for å låne, bør du bare låne beløpet du trenger. Jo mer du låner, desto høyere blir kostnaden i form av renter og gebyrer. Det er smart å lage en plan for formålet du låner penger til, og hvordan lånet skal hjelpe deg med å oppnå formålet.

La oss si at du vurderer å ta opp lån for å pusse opp hjemme. Planen kan inneholde en detaljert oversikt over oppussingsprosjektet og alle kostnadene det medfører. Utlåneren kan også tilby deg et høyere lån enn hva du søker om. Da kan det være fristende å låne litt mer enn hva du trenger «bare i tilfelle», eller fordi du «fortjener det».

Husk at ethvert lån skal tilbakebetales, med renter. Å låne mer enn nødvendig kan føre til en unødvendig økonomisk belastning i fremtiden.

Lån bør være et verktøy for å nå spesifikke mål, ikke bare en anledning til å øke forbruket. Gjennom å låne ansvarlig, med et klart og definert formål, legger du grunnlaget for en sunnere økonomisk fremtid.

5. Pass på å betale tilbake lånet i tide

Det viktigste å passe på når du låner penger, er å betale den månedlige lånekostnaden i tide.

  • Det hjelper deg å unngå ekstra kostnader.
  • Du opprettholder kredittscoren din.

Å unnlate å betale tilbake lånet i tide kan bli dyrt. Du kan bli tvunget til å betale forsinkelsesgebyrer som vil øke den totale kostnaden for lånet ditt. I tillegg kan forsinkede eller uteblitte betalinger føre til betalingsanmerkninger. Slike anmerkninger kan ha en langvarig negativ effekt på kredittscoren din:

  • Det kan bli vanskelig, for ikke å si umulig, å få lån eller kreditt.
  • Og får du lån, kan det bli merkbart mye dyrere.

Dette er hva du bør gjøre:

  • Følg nedbetalingsplanen

    Forsøk å følge nedbetalingsplanen slavisk. Pass på at du har nok penger på konto til å dekke rente og avdrag hver måned.

  • Sett opp automatiske betalinger

    Det er også lurt å sette opp automatiske betalinger av lånet i nettbanken din. Dermed unngår du å glemme én eller flere innbetalinger.

  • Kjøp en betalingsforsikring

    Du kan kjøpe en betalingsforsikring for de fleste lånetypene på markedet. Forsikringene hjelper deg med å betale lånet hvis du får betalingsproblemer.

  • Kontakt utlåneren hvis du får problemer

    Får du problemer med å betale tilbake lånet ditt, bør du kontakte utlåneren umiddelbart. Utlåneren kan hjelpe deg med å finne en løsning, slik som at du får avdragsfrihet for en periode.

Oppsummering

Denne guiden har gitt deg 5 verdifulle tips om å låne penger:

  • Sammenlign

    Å sammenligne forskjellige lån og velge riktig lånetype basert på formålet med lånet, er det første steget mot en god låneopplevelse.

  • Velg rett långiver

    Det er også viktig å velge en utlåner du har tillit til, og som har gode tilbakemeldinger fra tidligere kunder.

  • Klok nedbetaling

    Neste steg er å velge en nedbetalingstid som passer lommeboka, slik at lånet ikke blir en byrde.

  • Lånets størrelse

    Ikke lån mer enn du trenger. Unngå fristelsen til å låne litt ekstra «for sikkerhets skyld».

  • Tilbakebetaling

    Det er viktig å betale tilbake lånet i tide. Det sparer deg for unødvendige kostnader og en negativ innvirkning på kredittscoren din.

Følger du disse tipsene, er du bedre rustet til å ta kloke lånevalg som kan spare deg for tid og penger.

Oliver Steen

Oliver Steen

Sist oppdatert 11/1/2023

Oliver Steen er skribent for Kredittium. I tillegg jobber han med å ferdigstille en bachelor i journalistikk og en bachelor i økonomi.

Kilder