Du kan refinansiere alle typer billån for å få lavere lånekostnader. Men én lånetype er det vanskeligere å gjøre noe med enn andre. Dette er bare litt av det du lærer mer om i denne guiden.
Det finnes i all hovedsak 4 typer billån:
Såkalte billån uten sikkerhet er i realiteten ordinære forbrukslån. Er lett å refinansiere.
Et billån med pant i bilen, som byr på utfordringer når du ønsker å refinansiere det.
Et billån uten pant i bilen. Brukes på kjøp av eldre biler og er forholdsvis lett å refinansiere.
En egen lånetype enkelte banker tilbyr. Er refinansieringsvennlig, men sparemulighetene er begrenset.
Noen bilforhandlere tilbyr restverdilån, altså bilfinansiering med restverdi. Lånetypen kan minne om leasing og fungerer slik:
Lånetypen brukes først og fremst av bileiere som bytter bil ofte. Lånet sikres med pant i bilen og kan derfor by på utfordringer ved en refinansiering.
Dette skjer når du refinansierer et billån: du erstatter det eksisterende lånet med et nytt og billigere lån.
Slik kan det gjøres:
Kaskofrie billån kan ha høyere rente enn forbrukslån. Du kan spare penger på å bytte ut kaskolånet med et forbrukslån.
Billån med pant i bilen har høyere rente enn boliglån. Øker du boliglånet og sletter billånet med de ekstra pengene, kan du spare mye.
Du kan søke om en økning av boliglånet og bruke ekstrabeløpet på å slette usikrede billån også.
Baker du andre lån inn i boliglånet, kan den lange løpetiden gjøre at du betaler mer i rente enn nødvendig. Du kan forhindre dette hvis du betaler inn ekstra avdrag på boliglånet hver måned, helst like mye som du gjorde på lånet du erstatter.
Det lønner seg alltid å refinansiere lån hvis du kan kutte lånekostnader. Men noen ganger kan det også være nødvendig:
Det er lurt å sjekke om du kan få lavere rente på lånene dine med jevne mellomrom.
Og forverrer økonomien seg, er det ikke noe å tenke på. En vellykket refinansiering kan spare deg for søvnløse netter og mange tusen kroner i året.
Dette er noen av de viktigste fordelene med å refinansiere billånet:
En forutsetning for en vellykket refinansiering, er at du får lavere rente på det nye lånet. Dette reduserer den totale lånekostnaden.
Lavere terminbeløp er en bivirkning av lavere rente. Du kan bruke overskuddet på ekstra avdragsbetalinger for å bli gjeldfri raskere.
Forsikringskostnadene kan også bli lavere. Bytter du billånet med en økning av boliglånet for eksempel, kan kravet om full kaskoforsikring forsvinne også.
Å bake billånet inn i boliglånet, er en av de mest brukte metodene for å refinansiere billån. Dette er prosessen:
Kontakt banken som har gitt deg boliglån. Forklar at du vil bake billånet inn i boliglånet. En rådgiver vil fortelle deg hva du må gjøre.
Mange banker har søknadsskjema for økning av boliglånet i nettbanken. Vær oppmerksom på at du kan måtte kjøpe en e-takst av en eiendomsmegler for å dokumentere boligverdien.
Banken bruker litt tid på å behandle søknaden. Den må, blant annet, innhente en kredittvurdering av deg og økonomien din.
Godkjenner banken søknaden, refinansierer den boliglånet og utbetaler ekstrabeløpet til deg. Bruk pengene på å betale ned billånet i sin helhet.
Skal du øke boliglånet for å slette billånet, må det være tilstrekkelig sikkerhet i boligen din. Det økte boliglånet kan ikke utgjøre mer enn 90 % av boligverdien.
Mange flytter boliglånet til en annen bank for å få lavere rente. Det er ikke like enkelt å flytte billån med sikkerhet, noe vi forklarer her.
Kort fortalt er grunnen at vanlige billån er sikret med pant i bilen. For å kunne flytte lånet til en annen bank, må også pantet flyttes.
Ifølge Norsk Familieøkonomi mener mange banker at dette er for komplisert. Derfor tilbyr de ikke muligheten.
Men det finnes noen unntak – disse bankene tar imot billånet ditt (og pantet):
Det er enklere å bytte bank hvis du har billån uten sikkerhet, slik som:
Flere lånemeglere står klare til å hjelpe deg med å finne billigere lån, som erstatning for lånet du har nå. Vi anbefaler at du snakker med Sambla og Zensum om refinansiering av usikrede billån.
Dette er noen av de største ulempene med å refinansiere billån.
Boliglån varer normalt i 20–30 år, billån i 5–7 år. Baker du billånet inn i boliglånet, kan du betale for bilen lengre enn nødvendig. Og de totale lånekostnadene kan bli høyere til tross for at renten er lavere.
Når du øker boliglånet for å inkludere billånet, reduseres den ledige sikkerheten i boligen. Dermed kan du låne mindre til andre ting, slik som oppussing eller nødvendige reparasjoner, med boligen som sikkerhet.
Å putte et billån inn i boliglånet er en metode det er vanskelig å reversere. Dermed har du mindre fleksibilitet hvis den økonomiske situasjonen endrer seg.
Når du øker boliglånet, får du et nytt lån mens det gamle slettes. Dermed kan du også måtte betale etableringsgebyr og tinglysingsgebyr på nytt.
Et vanlig billån krever normalt fullforsikring av bilen. Kravet kan forsvinne hvis du refinansierer. Dette er ikke nødvendigvis en ulempe. Men når kravet fjernes, kan du bli fristet til å forsikre bilen for mindre enn hva du bør.
Ønsker du å redusere kostnadene på billånet, har du ikke veldig mange alternativer hvis du ikke vil refinansiere:
Du kan så klart bytte bil til en billigere modell. Bare pass på at du får så godt betalt at du kan kvitte deg med restgjelden på bilen du selger.
Ønsker du å beholde bilen, bør du forhandle med banken om et rentekutt. Dette behøver ikke å være vanskeligere enn å ringe en rådgiver og spørre om du kan få lavere rente.
Bor du sentralt, kan det være en ide å selge bilen og kjøpe en elsykkel eller scooter, for eksempel. Flere har gjort dette før deg, med godt resultat.
Den viktigste jobben du må gjøre for å refinansiere billån, er å passe på at du får så lav rente som mulig:
Her er innbaking av billånet i boliglånet mest aktuelt for de fleste. Gjelder dette deg, kan du sjekke om andre banker er villige til å gi deg lavere rente på det nye lånet.
Skal du redusere kostnadene på forbrukslån eller kaskofrie billån, anbefaler vi at du kontakter en lånemegler. Megleren kan innhente lånetilbud fra flere titall banker, noe som øker muligheten for lavere rente.
Erik Sæther har laget innhold om personlig økonomi i mer enn 10 år. Han mener at å lage et enkelt privatbudsjett er like viktig som et sunt kosthold, mosjon og en god natts søvn.
Få smarte økonomitips og tilbud rett i innboksen.