Låneforsikring, også kalt betalingsforsikring, hjelper deg med å håndtere lånekostnadene hvis din inntekt reduseres på grunn av arbeidsledighet eller sykemelding, for eksempel. Denne guiden lærer deg alt du må vite om forsikringen, slik som hva den koster.
En låneforsikring hjelper deg med å håndtere månedlige lånekostnader hvis inntekten din reduseres dramatisk som følge av sykemelding, arbeidsledighet eller permittering.
Den kan også sørge for at lånet slettes ved dødsfall.
Du kan kjøpe en låneforsikring, eller betalingsforsikring som mange sier, for disse lånetypene:
Du kan normalt ikke kjøpe låneforsikring for boliglån, som vi skriver om her. I stedet kan du kjøpe en personforsikring som inkluderer livsforsikring, uføreforsikring og ulykkesforsikring, for eksempel.
En låneforsikring dekker dine lånekostnader hvis du mister evnen til å betjene dem selv. Forsikringen dekker normalt lånekostnadene ved ufrivillig arbeidsledighet, ufrivillig permittering, langvarig sykemelding eller død.
Prisen du må betale, er den største forskjellen på låneforsikringer og andre forsikringer.
Prisen for en låneforsikring, også kalt premien, utgjør normalt en prosentvis andel av den utestående gjelden. Etter hvert som du nedbetaler lånet, blir også prisen for forsikringen lavere.
En livsforsikring derimot, har en fast pris. Og den blir vanligvis høyere jo eldre du blir.
Vi kommer tilbake til kostnadene for låneforsikringer.
Dette er prosessen når du kjøper, og får bruk for, en låneforsikring for et forbrukslån:
Når du tar opp et forbrukslån, kan du også få tilbud om låneforsikring. Du kan kjøpe forsikringen samtidig som du signerer låneavtalen. Du kan også kjøpe forsikringen på et senere tidspunkt.
Du må normalt betale premien for låneforsikringen hver måned. Den vanligste praksisen er at premien og terminbeløpet er oppført på en felles faktura.
Opplever du en hendelse som skal gi deg erstatning, slik som arbeidsledighet, skal du varsle forsikringsselskapet umiddelbart. Dette innebærer å opprette en skademelding.
Du må bevise hendelsen. Blir du syk, må du levere legeerklæring eller sykemelding. Blir du arbeidsledig, må du levere dokumentasjon fra NAV.
Når forsikringsselskapet har fått skademelding og dokumentasjon, behandles saken. Dette kan ta litt tid, ikke minst hvis saken er komplisert.
Godkjenner forsikringsselskapet skademeldingen, får du utbetalt et beløp som skal dekke de månedlige terminbeløpene, for eksempel.
Uansett om du må benytte forsikringen eller ikke, opphører den vanligvis når lånet er tilbakebetalt.
Vær oppmerksom på at det er store forskjeller på vilkår og kostnader på de ulike låneforsikringene. Derfor må du sammenligne flere forsikringer. Og nei, det er dessverre ingen vei utenom å lese den lille skriften.
De fleste som tilbyr forbrukslån og andre lån uten sikkerhet, kan også selge deg låneforsikring. Dekningen er temmelig lik hos de fleste:
Minner igjen om at det er forskjeller på vilkårene for de ulike forsikringene. Blir du syk, for eksempel, dekker noen hele terminbeløpet. Andre derimot dekker kun deler av beløpet.
Dette er tommelfingerregelen: Får du lån, får du normalt betalingsforsikring også.
Dette er vanlige krav til deg som ønsker å kjøpe en låneforsikring:
Du behøver ikke å besøke en lege for å få låneforsikring. Du trenger ikke å levere helseerklæring når du kjøper forsikringen, slik tilfellet er når du skal tegne en personforsikring.
Derimot må du signere forsikringsavtalen på tro og ære:
Når du skriver under på avtalen, lover du i praksis at du ikke kjenner til skader, sykdommer eller symptomer som vil kreve legetilsyn eller behandling i fremtiden.
Du skriver også under på at du ikke kjenner til forhold på arbeidsplassen din som vil føre til permittering eller arbeidsledighet i fremtiden.
Vi kan bruke DNBs betalingsforsikring for forbrukslån og kredittkort som eksempel på hvordan utbetalingen av forsikringen foregår:
Inntil 7 % av den gjenværende gjelden utbetales månedlig til du blir frisk, eller i maks 12 måneder. Har du krav på erstatning på dag 31, får du også erstatning for de første 30 dagene.
Er du fortsatt minst 50 % sykemeldt etter 12 måneder, slettes gjelden.
Har samme utbetalingspraksis som sykemelding (se over). Men for at gjelden skal slettes i sin helhet etter 12 måneder, må du fortsatt være 100 % permittert eller arbeidsledig.
Kreft, nyresvikt, hjerteinfarkt og hjerneslag er eksempler på kritisk sykdom i DNBs vilkår. Rammes du av dette, slettes gjelden fra og med datoen du fikk diagnosen. Dødsfall fører også til at gjelden slettes.
Når du tegner en låneforsikring, kan du møte disse begrepene:
Vi har sjekket prisen for en låneforsikring hos en rekke tilbydere. Som utgangspunkt, har vi brukt et forbrukslån på 100.000 kroner med et terminbeløp på 2.180 kroner.
Dette er hva vi fant:
Utlåner | Pris per måned | Pris i kroner per måned |
---|---|---|
9,5 % av månedlig terminbeløp | 207,10 kr | |
Nordax Bank | 9,5 % av månedlig terminbeløp | 207,10 kr |
Sparebank 1 | 0,3 % av utestående gjeld | 300,00 kr |
DNB | 0,4 % av utestående gjeld | 400,00 kr |
re:member | 0,6 % av utestående gjeld | 600,00 kr |
Ikano Bank | 0,7 % av utestående gjeld | 700,00 kr |
0,9 % av utestående gjeld | 900,00 kr | |
TF Bank | 0,91 % av utestående gjeld | 910,00 kr |
1 % av utestående gjeld | 1.000,00 kr |
Ser du raskt på tabellen, kan det virke som om Bank Norwegian og Nordax har de rimeligste forsikringene. Men legg merke til at det står av månedlig terminbeløp.
Ettersom terminbeløpet er det samme hele tiden, vil du alltid betale 207 kroner og 10 øre for låneforsikringene så lenge du har lån.
For de andre forsikringene derimot, blir prisen lavere i takt med at gjelden reduseres.
Når forbrukslånet i Sparebank 1 er nede på 10.000 kroner for eksempel, er prisen for forsikringen 30 kroner.
Ønsker du å forsikre deg mot betalingsproblemer ved opptak av lån, har du i realiteten to forsikringer å velge mellom:
Men det er forskjeller på hva slags skader det er mulig å få erstatning for.
Personforsikring er en felles betegnelse for flere forsikringer som kan hjelpe deg og familien hvis helsa svikter. Begrepet omfatter blant annet livsforsikring, uføreforsikring og ulykkesforsikring.
Både låneforsikringer og personforsikringer kan gi de etterlatte erstatning de kan håndtere gjeld med når du dør.
Forskjellen er at låneforsikringen er øremerket for sletting av gjelden du etterlater deg. Personforsikringen derimot utbetales i et større beløp til de etterlatte. Deretter kan de bruke deler av beløpet på å slette gjelden din.
Både låneforsikringer og personforsikringer kan gi deg erstatning for lånekostnader hvis du blir helt eller delvis ufør.
Men erstatning for å dekke lånekostnader ved sykmelding, er det vanligvis bare en låneforsikring som gir deg. Det samme gjelder hvis du blir arbeidsledig eller permittert.
Både låneforsikringer og personforsikringer er normalt en kombinasjon av flere forsikringer.
Ordinære låneforsikringer dekker disse skadene, blant annet:
Og kjøper du en personforsikring, kan du sette sammen en pakke bestående av flere forsikringer:
Det er ingen ting i veien for at du kan ha både låneforsikring og personforsikring samtidig. Har du forbrukslån og/eller kredittkortgjeld, i tillegg til annen gjeld, bør du faktisk vurdere å kjøpe begge forsikringstypene.
Vi anbefaler uansett at du kontakter en forsikringsrådgiver. Hen kan kartlegge forsikringsbehovet ditt og gi deg råd om hvilke forsikringer du bør skaffe deg.
I bunn og grunn er det bare fordeler med en god låneforsikring. Men for balansens skyld skal vi legge til at det kan være enkelte ulemper også.
Den aller største fordelen med en låneforsikring er at den minimerer risikoen for betalingsproblemer uansett hvilke ubehagelige overraskelser livet byr på.
Den norske velferdsstaten tilbyr et godt sikkerhetsnett når livet tar en dramatisk vending. Det betyr allikevel ikke at maskene i nettet er tette nok.
Du får støtte hvis du blir syk eller arbeidsledig.
Men det er ikke sikkert støtten er høy nok til å forsvare alle utgiftene. Her kan en låneforsikring redusere den økonomiske belastningen som kan følge med sykdom eller arbeidsledighet.
En låneforsikring er egentlig en forsikring mot å tape inntekt.
I normalhverdagen har du forhåpentligvis få bekymringer knyttet til økonomi og gjeld. Du tenker kanskje ikke ofte over hva pengene du tjener går til.
Reduseres inntekten derimot, kan inntektstapet ta førersetet. All våken tid kan gå med til å bekymre seg for hvor pengene skal komme fra.
En låneforsikring bidrar til å redusere det økonomiske stresset.
Leter vi godt, klarer vi å finne enkelte ulemper med låneforsikringer også. Den største handler om kostnaden.
Gjelden din blir dyrere med en låneforsikring. Prisen er normalt en liten prosentandel av gjelden du ikke har betalt ennå.
Behøver du aldri å benytte deg av forsikringen, kan dette kanskje føles som bortkastede penger. Men tro oss når vi sier at du kommer til å være sjeleglad hvis det kommer en dag hvor du trenger erstatningen.
Det finnes om lag 100 ulike forbrukslån i Norge. Du kan få låneforsikring med de fleste.
Det er store forskjeller på forsikringsvilkårene fra én utlåner til en annen.
Her er to eksempler på erstatningen du får ved 100 % arbeidsledighet:
Erstatning for rente og avdrag i 12 måneder. Gjelden slettes hvis du fortsatt er 100 % arbeidsledig etter dette.
Erstatning for rente og avdrag i 12 måneder. Er du fortsatt helt arbeidsledig etter 12 måneder, får du ikke lenger erstatning, men må betale gjelden som normalt.
Dette er poenget: Sammenlign vilkårene for flere låneforsikringer. Det kan være skjebnesvangre forskjeller.
Vi skal være forsiktige med å gi råd om forsikringer. I stedet vil vi stille deg to spørsmål:
Har du ikke et klart svar på dette, bør du snakke med en forsikringsrådgiver.
I all enkelhet kan vi si at hvis du har lån, bør du også ha forsikring mot fremtidige betalingsproblemer.
Å ha gjeld uten forsikring er som å balansere på line.
Det kan gå bra. Samtidig er du bare én ulykke eller én oppsigelse unna dramatiske konsekvenser for økonomien din.
Jo mer du skylder banker og andre utlånere, desto verre blir konsekvensene ved en inntektsreduksjon. En god låneforsikring kan redusere konsekvensene helt eller delvis.
Det finnes alternativer til låneforsikringene banker og andre utlånere forsøker å selge deg:
En personforsikring som inkluderer livs-, uføre- og ulykkesforsikring vil hjelpe deg ved sykdom, ulykker eller dine etterlatte hvis du går bort.
Bare vær oppmerksom på at forsikringene ikke hjelper deg økonomisk hvis du blir arbeidsledig eller permittert.
Enkelte forsikringsselskap selger det de kaller en inntektsforsikring.
Dette er normalt en uføreforsikring. Den hjelper deg ikke ved oppsigelser eller permitteringer.
Er du derimot medlem i fagforeningen NITO, kan du kjøpe en ekte inntektsforsikring. Den dekker både langvarig sykmelding og ufrivillig tap av arbeid.
Problemet med låneforsikringer er at de normalt er knyttet til lånet du tar opp.
Skal du ta opp forbrukslån i Santander, må du velge deres låneforsikring. Du kan ikke kjøpe forsikringen Sparebank 1 tilbyr, for eksempel.
Dermed bør du legge til låneforsikringer på listen over ting du skal sammenligne når du skal ta opp lån.
Når du skal sammenligne låneforsikringer, er selvsagt prisen viktig. Men kostnaden er ikke det eneste du bør vurdere.
Som du ser i tabellen lenger opp, varierer prisene på en låneforsikring mye.
Vi mener allikevel at prisene er underordnet i forhold til vilkårene. For hva hjelper det hvis en forsikring er billig hvis den ikke gir deg en fullgod løsning på eventuelle betalingsproblemer.
Dette bør du sammenligne:
Hva koster forsikringen? Og må du betale et fast beløp hver måned, eller reduseres prisen i takt med tilbakebetalingen av gjelden?
Bruk god tid på å studere vilkårene. Finn ut hva som skjer med gjelden hvis du er fortsatt er arbeidsledig etter at det har gått 12 måneder, for eksempel.
For å få en god forsikringsavtale, bør du sammenligne flere låneforsikringer.
Du kan gjøre dette på egenhånd. Du kan også be en lånemegler om hjelp.
En lånemegler innhenter flere lånetilbud på vegne av lånekunder. Hos de største meglerne kan du få rundt 20 tilbud.
Gode meglere har dyktige rådgivere som hjelper deg med å sammenligne lån. De kan også hjelpe deg med å vurdere de ulike låneforsikringene som følger med, slik at du får en best mulig avtale.
Det er for øvrig gratis å bruke en lånemegler, du kan lese mer om fordelene her.
Prisen for en låneforsikring utgjør normalt en liten prosentandel av den utestående gjelden. Du må forvente å betale et sted mellom 0,3 % – 1 % av restgjelden.
Det er bankene som tilbyr lån, som også selger forsikringene, gjerne i samarbeid med forskjellige forsikringsselskap.
Nei, det er valgfritt å kjøpe en låneforsikring.
Ettersom forsikringene normalt har faste priser og vilkår, kan du ikke endre dem. Men du kan avslutte låneforsikringen når som helst, også før lånet er tilbakebetalt i sin helhet.
Betaler du ikke den månedlige forsikringspremien, vil forsikringen opphøre.
Erik Sæther har laget innhold om personlig økonomi i mer enn 10 år. Han mener at å lage et enkelt privatbudsjett er like viktig som et sunt kosthold, mosjon og en god natts søvn.
Få smarte økonomitips og tilbud rett i innboksen.
Ved å registrere deg aksepterer du våre vilkår.