Kredittsjekk deg selv: En guide til hvordan du kan sjekke din egen kredittverdighet

Å kjenne sin egen kredittverdighet er viktig for å kunne ta informerte økonomiske beslutninger. Denne guiden lærer deg hvorfor det er lurt og hvordan du utfører en kredittsjekk av deg selv.

  • Du kan sjekke din egen kredittverdighet gratis på flere nettsteder.
  • En kredittsjekk av deg selv er lurt fordi du kan oppdage feil som gjør det vanskelig å få lån.
  • Det kan hjelpe deg med å finne ut om du bør øke kredittscoren din for å låne penger.
  • En egensjekk kan også avsløre misbruk av identiteten din.
  • Det eneste du trenger for å komme i gang, er en telefon samt Vipps eller BankID.

Hva er en kredittsjekk?

En kredittsjekk er en undersøkelse av økonomien din. Banker sjekker kredittverdigheten din når du søker om lån, for eksempel. Målet er å finne ut om du er en god betaler, slik at du kan få lånet du ønsker deg.

Kredittsjekken inneholder vanligvis informasjon om ting som:

  • Alder
  • Inntekt
  • Gjeld
  • Betalingshistorikk

Kredittsjekken ender med at du får en kredittscore. Dette kan være en poengsum på en skala fra 0–100. Jo høyere score du får, desto bedre kredittverdighet har du.

Vi har laget en egen guide for deg som vil vite mer: Hva er en kredittsjekk?

Bankene er for øvrig lovpålagt å gjennomføre en slik sjekk. Du får ikke lån uten kredittsjekk i Norge.

Hvorfor bør du kredittsjekke deg selv?

I Norge kan kredittsjekker bare utføres av bedrifter som har god grunn til å finne ut om du er kredittverdig.

I tillegg har du lov til å sjekke din egen kredittverdighet. Ifølge kredittopplysningsloven har du krav på å få vite hvilke av dine opplysninger som lagres og deles.

Det er flere gode grunner til at du bør sjekke opplysningene med jevne mellomrom:

  • Unngå overraskelser

    Du kan ha en betalingsanmerkning uten å være klar over det. Du kan ha mer gjeld enn hva du tror. Når du utfører en kredittsjekk av deg selv, vil dette vise seg.

    Å gjøre en egensjekk gir deg en lettfattelig oppstilling av hvordan det står til med økonomien din.

  • Du kan oppdage feil

    Opplysningene om deg innhentes fra offentlige kilder og registre. Disse oppdateres vanligvis automatisk, men feil kan oppstå. Slike feil kan i verste fall føre til at du får en lavere kredittscore og dårligere lånemuligheter.

    Oppdager du en feil, kan du ta kontakt med firmaet som du utfører egensjekken hos. Be om hjelp til å rette opp feilen.

  • Sjekk lånemulighetene dine

    Kredittscoren spiller en stor rolle for om du får låne penger. Oppdager du at kredittscoren er lav når du kredittsjekker deg selv, kan dette være grunnen til at du ikke får forbrukslånet du har søkt om, for eksempel.

    Den gode nyheten er at du kan øke kredittscoren din. Les denne guiden: Slik får du bedre kredittscore.

  • Beskytt deg mot identitetstyveri

    Når du gjør en egensjekk av kredittverdigheten, får du en oversikt over gjelden din. Dette gjør det enkelt å følge med på at ingen misbruker identiteten din til å ta opp lån, for eksempel.

    Oppdager du lån eller kredittkortgjeld du ikke gjenkjenner, må du kontakte utlåneren eller kredittyteren så raskt som mulig. Du bør også anmelde forholdet til politiet.

Hvordan kredittsjekke seg selv

Det er enkelt å kredittsjekke seg selv. Du trenger bare en telefon, Vipps eller BankID. Og du har flere kilder å velge mellom:

  • Besøk et kredittopplysningsbyrå på nettet

    Når du søker om lån, er det vanligvis et kredittopplysningsbyrå bankene kontakter for å få utført en kredittvurdering.

    Du kan logge inn på byråenes nettsider og sjekke hvilke opplysninger de har om deg og økonomien din. Du kan bruke BankID for å identifisere deg:

    Min Experian | Soliditet (Dun & Bradstreet)

  • Bruk nettbaserte tjenester

    Flere selskaper tilbyr gratis egensjekk av kredittverdigheten på nett. Hos de fleste får du vite hva kredittscoren din er hos kredittopplysningsbyråene. Du får også oversikt over inntekt og gjeld.

    Du kan logge inn med Vipps eller BankID hos alle tilbyderne:

    Defero | Uno Score

  • Sjekk med banken din

    Ønsker du ikke å bruke nettbaserte tjenester for å gjøre en kredittsjekk av deg selv, kan du snakke med banken din. En rådgiver kan fortelle deg hvor god kredittverdighet du har.

Det er trygt å kredittsjekke seg selv online hos kredittopplysningsbyråene og nettjenestene. Alle forbindelser er krypterte, og du må bruke BankID for å identifisere deg.

Koster det noe?

Å sjekke egen kredittscore og kredittverdighet er gratis med ett unntak: Vil du se hvilken kredittscore Dun & Bradstreet gir deg på Soliditet.no, må du betale 49 kroner.

Det er forskjeller på kredittsjekkene

Du kan altså kredittsjekke deg selv gratis hos flere selskaper. Det er allikevel forskjeller på både brukeropplevelsen og informasjonen du mottar.

Min Experian, for eksempel, fremstår i skrivende stund som temmelig gammeldags. Skal du lese alt selskapet har av informasjon om deg, må du laste ned en PDF-fil.

Defero, Uno Score og Lendo er mer brukervennlige. Du får full oversikt over kredittscoren, gjeld og inntekt på skjermen. Du får også vite den estimerte verdien på bil og bolig hvis du eier dette.

Det er allikevel en vesentlig forskjell: Kredittscoren din på Defero og Lendo er forskjellig fra hva den er på Uno Score.

  • Hos de to første befinner scoren seg på en skala fra 0–100.
  • Uno Scores poengskala går fra 0–1.000.

Grunnen er enkel: De to første selskapene får dataene sine fra det samme kredittopplysningsbyrået (Creditsafe). Uno Score henter sin informasjon fra et annet kredittopplysningsbyrå.

Oppsummering

Det har aldri vært enklere å utføre en rask sjekk av egen økonomi og kredittverdighet. Vi anbefaler at du sjekker din egen status med jevne mellomrom.

Sett av noen få minutter et par ganger i året. Besøk Min Experian og Dun & Bradstreet, samt en av de nettbaserte tjenestene.

Det kan gi deg en bedre forståelse av hvor gode mulighetene er for å få lån. Ikke minst hjelper det deg med å fjerne feilaktige opplysninger som kan hindre at du får lånet du ønsker deg.

Oliver Steen

Oliver Steen

Sist oppdatert 2024-01-19

Oliver Steen er skribent for Kredittium. I tillegg jobber han med å ferdigstille en bachelor i journalistikk og en bachelor i økonomi.

Kilder

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få smarte økonomitips og tilbud rett i innboksen.

Ved å registrere deg aksepterer du våre vilkår.