Hva er forfallsdato?

Denne korte guiden forklarer hva forfallsdato er, og hvorfor den er viktig for alle som har forbrukslån.

Mann som ser på en kalender.
Erik sæther
Erik Sæther Publicert 2025-02-05

Introduksjon

Forfallsdato er siste frist for å betale en regning, slik som en faktura for det månedlige terminbeløpet på et forbrukslån, som vi forteller om her.

Betaler du regningen før eller forfallsdatoen, unngår du purring eller inkassovarsel. Du slipper også å betale ekstrakostnader, slik som purregebyr og inkassosalær.

Slik bestemmes forfallsdatoen

Det finnes ikke spesifikke regler for når en regning skal ha forfall.

Den som sender deg regningen, bestemmer selv hvilken forfallsdato den skal ha. De fleste velger å sette datoen til 14 dager etter fakturadatoen, som er datoen regningen ble laget på.

Hva med helge- eller helligdager?

I noen tilfeller havner forfallsdatoen på en lørdag, søndag eller en helligdag.

Skjer dette, utsettes forfallsdatoen automatisk til den første arbeidsdagen etter. Dette reguleres av gjeldsbrevloven.

Har du, for eksempel, mottatt en regning med forfall på 1. juledag, er den egentlige betalingsfristen 3. juledag, så lenge dette ikke er en lørdag eller søndag.

Forfallsdato på lån

Tar du opp et forbrukslån eller et annet lån uten sikkerhet, som vi skriver om her, må du vanligvis betale et terminbeløp bestående av rente og avdrag én gang i måneden.

Den vanligste praksisen er at utlåneren sender deg en papir- eller e-faktura hver måned så lenge du skylder penger. Forfallsdatoen er som regel 14 dager etter at fakturaen ble laget.

Heller ikke her er det egne regler for forfallsdatoen. Derfor varierer praksisen mellom utlånerne:

  • Datoen for låneopptaket avgjør

    Noen utlånere benytter datoen du signerte låneavtalen som utgangspunkt for å beregne forfallsdatoen. Signerte du den 10. i måneden for eksempel, kan forfallsdatoen være 14 dager senere på alle regningene du mottar.

  • Faste forfallsdatoer

    Andre utlånere har faste forfallsdatoer. re:member for eksempel, benytter den 1., 15., og 20. i hver måned. Låner du penger av re:member, kan du selv velge hvilken av disse datoene du vil ha forfall på.

Egen praksis for boliglån

Boliglån, som vi har en guide til her, har normalt en annerledes praksis for innbetaling av terminbeløp.

I stedet for at du mottar en faktura hver måned, trekkes beløpet du skylder fra en konto du eier. Trekket skjer på en fast dato én gang i måneden.

Du finner denne datoen i nedbetalingsplanen for lånet. Vær oppmerksom på at datoen kan ha forskjellige navn avhengig av hvilken bank du låner av:

  • Forfallsdato
  • Trekkdato

Endre forfallsdato for låneinnbetalinger

Du kan endre forfallsdatoen for terminbeløp hos de fleste utlånerne av forbrukslån. Dette er en fordel hvis du bytter jobb for eksempel, og får utbetalt lønnen på en annen dato enn tidligere.

Hos de fleste utlånerne kan du be om en endring av datoen i nettbanken eller på kundesidene. Og finner du ikke denne funksjonen hos din utlåner, kan du kontakte kundeservice i stedet.

Kan bli dyrt å ignorere forfallsdatoen

Dette skjer hvis du ikke betaler fakturaen med terminbeløpet før eller på forfallsdatoen:

  1. Du får en purring (betalingspåminnelse)
  2. Betaler du ikke purringen, mottar du et inkassovarsel
  3. Har du fortsatt ikke betalt, får du en betalingsoppfordring

Når du mottar en betalingsoppfordring, har lånet gått til inkasso.

Da kan utlåneren kreve at du betaler tilbake alt du skylder umiddelbart. I tillegg kan du måtte betale høye gebyrer, samtidig som du kan få betalingsanmerkning, noe du kan lese om her.

Vær oppmerksom på at utlånerne har lov til å kreve at du betaler gebyr for purringer og inkassovarsler også.

Les mer: Så mange betalingspåminnelser skal til for å ende opp med inkasso

Slik unngår du å gå glipp av forfallsdatoen

Banken din har verktøyene du trenger for ikke å bomme på forfallsdatoen på lånefakturaene dine:

  • Avtalegiro

    Så lenge den du har lånt penger av tillater det, kan du sette opp Avtalegiro for låneregningene. Dette gjør du i nettbanken hvor du har lønns- eller brukskontoen din. Deretter sørger banken for at fakturaene betales automatisk og i tide.

  • Avtalegiro med eFaktura

    I mange tilfeller er det mulig å sette opp automatisk betaling for låneregninger du mottar som eFaktura. Også dette kan du gjøre i nettbanken. Deretter slipper du å tenke på forfallsdatoene fordi banken betaler regningene automatisk.

  • Varsling på SMS og epost

    Alternativet til Avtalegiro, er SMS- eller epostvarsel. Da får du en tekstmelding eller en epost hver gang du mottar en faktura. Du kan normalt aktivere varslene i nettbanken og de fungerer som en påminnelse om at du har betalinger som venter på deg.

Erik sæther

Erik Sæther

Sist oppdatert 2025-03-03

Erik Sæther har laget innhold om personlig økonomi i mer enn 10 år. Han mener at å lage et enkelt privatbudsjett er like viktig som et sunt kosthold, mosjon og en god natts søvn.

Kilder

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få smarte økonomitips og tilbud rett i innboksen.

Ved å registrere deg aksepterer du våre vilkår.