Du er her fordi du ønsker å låne 5000 kroner, ikke sant? Du er ikke alene. Det er mange som låner et mindre beløp som dette. Og det er nesten like mange årsaker som det er låntakere.
Noen trenger pengene til en liten ferie. Andre må dekke uforutsette utgifter. Så har du dem som har funnet den perfekte sofaen som bare koster litt mer enn hva som står på kontoen.
Uansett hva grunnen din er, er det flere ting det er lurt å tenke på før du sender lånesøknaden.
Det er ikke galt å låne penger, selv om deler av media synes å mene det. Det viktige er at du gjør det på den rette måten.
Vi har satt sammen fem tips til deg som trenger å låne 5000 kr. Disse tipsene vil hjelpe deg gjennom låneprosessen og sørge for at du kommer ut på den andre siden med et bra og billig lån du kan leve godt med.
Jakten på et godt lån starter med å finne den rette utlåneren. Det første du bør gjøre er å orientere deg i bankmarkedet og finne ut hvem som tilbyr så små lån. Du skjønner, det er ikke slik at alle bankene i landet tilbyr lån i denne størrelsesordenen.
For å hjelpe deg på vei, her er en liten liste med banker du kan vurdere:
Det er flere også, og med det dukker det opp en liten utfordring. Det kan være en merkbar forskjell på hva et så lite lån koster fra den ene banken til den andre.
Det er på tide at vi hoster opp tips nummer to, som tar for seg prisen du må betale for lånet ditt.
Du tenker kanskje at et lån på 5000 er så lite at det ikke spiller noen rolle hvem du låner av? Tro oss når vi sier at forskjellene kan være så store at hvem du låner av har mye å si.
La oss sette det i perspektiv.
Si at du går inn i en butikk for å kjøpe en vare som koster 5000 kroner. Du ser den samme varen i en annen butikk til 4500 kroner.
Hvor ville du kjøpt varen?
I butikken som har lavest pris, ikke sant? Det samme gjelder når du låner penger. Du vil velge den utlåneren som gir deg den beste prisen, eller i dette tilfellet, den laveste renten.
Vi har utført en stikkprøve blant bankene for et lån på 5000 som har 12 måneders løpetid:
Du må punge ut 400 kroner mer i måneden for det dyreste lånet sammenlignet med det billigste. Og det svir, når lånebeløpet er så lite.
Uten å bli for teknisk handler den store forskjellen mye om hvilke gebyrer som følger med lånene. I den billigste banken (Bank Norwegian), slipper du å betale etableringsgebyr for lånet. I den dyreste er etableringsgebyret hele 2.990 kroner. Og når dette beløpet bakes inn i renten, er det ikke rart det blir dyrt.
Så, hvordan finner du det billigste lånet?
Jo, du kan sammenligne flere lånetilbud før du bestemmer deg. Start med å se på lånene vi sammenligner på Kredittium.
Deretter kan du sende lånesøknader til flere banker for å få flere lånetilbud å sammenligne. Hvis du ikke vil gjøre jobben selv, kan du be en lånemegler om hjelp.
Noen har det mer travelt enn andre med å låne penger. Gjelder dette deg, skal du få tips om hva du kan gjøre for at lånet utbetales så raskt som mulig:
Du trenger informasjon om inntekt og gjeld når du skal fylle ut lånesøknaden. Finn frem kopi av lønnslipper, låneavtaler og skattemeldingen før du åpner søknadsskjemaet, slik at du slipper å lete etter dette når du jobber med søknaden.
Send søknaden på dager når bankene er åpne. De fleste bankene holder åpent på hverdager, mens enkelte også har helgeåpent.
Bankene behandler søknader fortløpende i åpningstiden. Sender du søknaden på morgenen, er sjansen stor for at den er blant de første som behandles den dagen.
Det kan hende banken må snakke med deg etter at du har søkt om lån. Følg med på telefon og epost i tilfelle banken kontakter deg.
Låneprosessen går kjappere med BankID. Den kan brukes som identifikasjon når du søker om lån og til å signere låneavtalen etterpå.
Normalt ville vi også ha anbefalt å bruke en lånemegler for at lånet skal bli så billig som mulig. Vi vil ikke fraråde det, selv om du har det travelt. Men det kan hende du må vente litt lenger på pengene ettersom 10–30 banker skal gi deg hvert sitt lånetilbud.
Du har kanskje blitt fortalt at det er umulig å låne 5000 kroner hvis du har en betalingsanmerkning? Vel, det er en stor grad av sannhet i denne påstanden. De fleste bankene vil trolig stenge døren for lån rimelig kjapt hvis du sliter med én eller flere anmerkninger.
Det er allikevel ikke umulig å få lån, ikke minst hvis du skal bruke pengene på refinansiering slik at du blir kvitt betalingsproblemene.
Hvis dette gjelder for din situasjon, vil vi anbefale deg å kontakte en av de mange lånemeglerne i landet. De er eksperter på å vurdere lånebehov og lånemuligheter. I beste fall kan de komme med en løsning du blir fornøyd med.
Vi skal ikke kaste blår i øynene dine. Det er vanskelig å få lån hvis du er svartelistet. Heller ikke en lånemegler kan garantere at du får lån, uansett hvor dyktig han eller hun er. Men det skader ikke å spørre.
Vi vil ikke heve pekefingeren høyt, men tillater oss allikevel å komme med en vennlig henstilling: Vær klok med pengene du låner.
Vi mener det er uklokt å bruke et lån på 5000 på rent forbruk. Renten på små forbrukslån er høy. Det er bedre å spare til det du vil ha.
Trenger du det lille lånet for å betale annen gjeld? Da bør du tenke deg godt om. Å belaste deg selv med ny gjeld for å håndtere gammel gjeld, er farlig.
Finnes det ikke andre alternativer? Hva med å spørre slekt eller venner? Kan du refinansiere? Kan du snakke med dem du skylder penger i et forsøk på å finne en løsning?
Når det er sagt, finnes det nok av grunner til å ta opp et lite lån. Her er noen eksempler:
Etter vår mening er smålån i denne størrelsen helt ok å bruke i nødsituasjoner, men stort sett bare da.
Anne Bock er en digital nomade, blogger og SEO-konsulent. Hun har skrevet om personlig økonomi for en lang rekke nettsteder i utlandet, og nå, Kredittium.