Billån og MC-lån er ikke det samme hvis du lar banken ta pant i bilen eller sykkelen. Lån til bil eller motorsykkel uten sikkerhet derimot, er helt identiske. Forvirret? Denne guiden oppklarer forvirringen.
En viktig årsak til at lån til bil og MC kan være både forskjellige og identiske er at det finnes to lånetyper å velge mellom:
Tar du opp et lån til bil eller motorsykkel med sikkerhet, tar banken pant i kjøretøyet. Benytter du derimot lån uten sikkerhet, kreves det ikke pant for lånet.
Dette er et viktig premiss for resten av denne guiden.
Du kan for øvrig lese mer om billån med og uten sikkerhet her. Og her er vår guide til ulike MC-lån.
Her er forskjellene på pantelån til bil eller MC, altså lån som er sikret med pant i kjøretøyet du kjøper.
Når du tar opp motorsykkellån med pant, må lånet gå til innkjøp av sykkelen banken skal ta pant i. Du kan ikke forandre mening og bruke pengene på bil i stedet. Dette er for øvrig noe av årsaken til at bankene normalt betaler ut lånet direkte til selgeren, etter at kjøpekontrakten er signert.
Du må betale rente på pengene du låner for å kjøpe bil eller sykkel. Pantesikrede motorsykkellån har normalt en litt høyere rente enn billån med pant.
Den viktigste forskjellen på sikrede bil- og MC-lån er altså at billånet må brukes på bil, mens motorsykkellånet må gå til innkjøp av MC.
Men det er enkelte likheter også:
Både bil- og MC-lån med pant betinger at du kjøper kaskoforsikring for doningen.
Bankene stiller krav til hvor gammel bilen eller MC-en kan være. En vanlig regel er at summen av kjøretøyets alder pluss nedbetalingstiden ikke kan overgå 10 eller 15 år, for eksempel.
Det er mulig å låne hele kjøpesummen for både bil og sykkel. Men bankene belønner egenkapital. Jo mer du bruker av egne penger på kjøpet, desto lavere kan renten bli.
Så til påstanden om at det ikke er forskjell på bil- og motorsykkellån uten sikkerhet.
Og grunnen er denne: Usikrede lån til bil og MC er i realiteten ordinære forbrukslån, som vi forteller om her.
Bankene som tilbyr forbrukslån, kaller dem usikrede bil- eller MC-lån for å lokke til seg flere kunder.
Dette er typiske kjennetegn på forbrukslån:
* Laveste rentesats høsten 2024.
I tillegg behøver du ikke egenkapital for å ta opp slike lån.
Selv om lånetypen for usikrede bil- og mc-lån er den samme, kan prisen for et lån bli vidt forskjellig, avhengig av hvem du låner av.
Her er høyeste og laveste rente fra oktober 2024 for et forbrukslån på 100.000 kroner med 5 års løpetid:
I rene penger utgjør forskjellen nesten 700 kroner i måneden.
Skal du ta opp forbrukslån for å kjøpe bil eller motorsykkel, anbefaler vi at du bruker lånemeglere, som vi forteller om her. En lånemegler lar flere banker konkurrere om å gi deg de beste lånevilkårene. Dermed kan du få vesentlig lavere rente.
Vi skal avslutte denne guiden med å slå fast at det er viktige forskjeller på kjøretøylån med og uten sikkerhet. Og disse forskjellene har stor betydning for hvilken lånetype du bør velge.
Renten på bil- og MC-lån med pant er normalt flere prosentpoeng lavere enn forbrukslån. Du kan spare mange tusen kroner på rentekostnaden hvis du kan ta opp lån med pant i kjøretøyet.
Et forbrukslån kan vare i maks 5 år. For et kjøretøylån med pant kan nedbetalingstiden vare i 10 år eller mer, noe som innebærer lavere terminbeløp hver måned.
For å få pantelån til sykkel eller bil, som altså er billigere, må kjøretøyet være forholdsvis nytt. Skal du kjøpe en eldre doning derimot, er forbrukslånet i realiteten det eneste lånealternativet *
Enkelte banker tilbyr kaskofrie lån til kjøp av eldre biler og motorsykler. Lånetypen krever ikke pant, men renten kan bli like høy som forbrukslånsrenten. I tillegg kan maks lånebeløp være lavere enn hva du kan få med forbrukslån.
Erik Sæther har laget innhold om personlig økonomi i mer enn 10 år. Han mener at å lage et enkelt privatbudsjett er like viktig som et sunt kosthold, mosjon og en god natts søvn.