Få bedre råd med forbrukslån for refinansiering

Terninger med bokstaver
Bengt Bergh
Bengt Bergh Publicert 8/4/2023

Forbrukslån for refinansiering: Slik sparer du penger

  • Du kan spare hundrevis eller tusenvis av kroner på å bruke forbrukslånrefinansiering.
  • Et stort forbrukslån kan ha vesentlig lavere rente enn smålån og kredittkortgjeld.
  • Banken du låner av, hjelper deg med å betale den gamle gjelden din.
  • Det er viktig å regne ut om et nytt lån vil gi deg lavere lånekostnader hver måned.

Du kan bruke forbrukslån for refinansiering for å få mer penger til overs hver måned. For å spare penger, er det viktig at du finner ut hva lånekostnaden er før og blir etter at du samler gjelden din i et nytt forbrukslån.

Har du stor nok gjeld, kan du spare mange tusen kroner i året på å bruke et forbrukslån på refinansieringen. Forutsetningen er at det nye lånet har vesentlig lavere rente enn gjennomsnittet av den eksisterende gjelden.

Dette er refinansiering

For deg som ikke har helt koll på hva refinansiering er for noe; her er en lynrask innføring: Når du refinansierer bytter du ut gammel gjeld med ny.

- Men hvorfor vil noen bytte ut gammel gjeld med et nytt lån, spør du kanskje?

Jo, får å få lavere lånekostnader og mer penger til overs.

Grunnen til at dette er mulig, er at ulike lån har forskjellig rente. Og innenfor samme lånetype kan størrelsen på lånet ha mye å si for hva renten blir:

  • Mindre forbrukslån kan ha høyere rente enn større forbrukslån.
  • Smålån og smslån kan ha svært høy rente sammenlignet med større forbrukslån.
  • Det finnes nesten ingen gjeld som er så kostbar som kredittkortgjeld.

La oss si at du har to-tre smålån og kanskje litt kredittkortgjeld som du betaler tilbake over måneder og år. Samler du all gjelden i et stort forbrukslån, kan du spare imponerende mange penger:

  • 200.000 i smålån og kredittkortgjeld med snittrente på 22 %: 5.300 kroner.
  • Forbrukslån 200.000 kroner med rente på 14 %: 4.500 kroner.

Bytter du ut den dyrere gjelden med et billigere forbrukslån i eksempelet over, kan du spare nesten 10.000 kroner i året.

Guide til forbrukslån for refinansiering

Du kan bruke et helt vanlig forbrukslån på refinansiering. Trikset er å varsle den du sender lånesøknaden til om at du skal bruke pengene på å samle gjeld. Da kan du få en rente som er litt lavere enn ellers. I tillegg kan du få så mye som 15 år på deg til å betale tilbake pengene.

Men da forplikter du deg også til å bare bruke lånet på refinansiering og ikke noe annet.

Slik fungerer det:

  • 1. Finn en utlåner

    Start med å finne banker og andre lånetilbydere som tilbyr billige forbrukslån. Du kan bruke vår sammenligningstjeneste eller vår låneguide for å finne gode utlånere.

  • 2. Fyll ut søknadsskjemaet

    Når du fyller ut søknadsskjemaet, er det viktig at du haker av for at forbrukslånet skal brukes på refinansiering. Det utløser vanligvis en litt lavere rente og lenger nedbetalingstid.

  • 3. Vent på svaret

    Banken behandler lånesøknaden din. Blant annet, ber den et kredittopplysningsbyrå om å utføre en kredittvurdering av deg.

  • 4. Signer låneavtalen

    Får du lånet du har søkt, gjenstår bare signeringen av låneavtalen. Dette kan du gjøre med BankID. Lånet utbetales så snart du har signert.

Hadde du søkt om et forbrukslån til ordinært forbruk, ville pengene snart ha dukket opp på kontoen din. Men ettersom du skal bruke forbrukslånet på refinansiering, ser du ikke snurten av pengene.

I stedet tar banken du låner av kontakt med dem du allerede skylder penger og kjøper opp gjelden din. Dermed slipper du å slette den gamle gjelden selv, dette er noe den nye utlåneren vanligvis tar seg av.

Finn ut hvor mye gjeld du har

Det er en ting som er lurt å gjøre før du sender lånesøknaden: Finn ut hvor mye gjeld du har.

Når du søker om å få et forbrukslån som du skal bruke på refinansiering, vil banken du sender søknaden til, vite hvem du skylder penger og hvor mye.

Du kan lete frem mye av dette selv. Du finner opplysningene du trenger på de nyeste fakturaene fra utlånere og kredittkortselskap. Her skal det stå hvor mye du skylder.

Du kan også bruke BankID og logge inn på Gjeldsregisteret.com eller Norskgjeld.no. Her finner du oversikter over hvor mye gjeld du har og til hvem.

Mange tilbyr refinansiering med forbrukslån

Det er et stort antall banker og låneselskaper som tilbyr forbrukslån for refinansiering. Når dette skrives, er det mer enn 100 utlånere som tilbyr slike lån.

Utfordringen kan være å finne tilbyderen med den laveste renten på lånet du trenger.

Du skjønner, ulike utlånere har forskjellig rente på det samme lånebeløpet. Tar du opp et forbrukslån på 300.000 for å samle gjeld, kan du ende med å betale alt fra 8,93 % til nesten 24 % i rente på lånet. I kroner og øre er forskjellen over 2.000 kroner – hver måned. Så hvem du velger å låne av kan få store konsekvenser for hva du må betale i måneden.

Du kan få hjelp til å forhandle renten på forbrukslån for refinansiering av lånemeglere. De inviterer mange banker til å by på lånesøknaden din. Banken som tilbyr den laveste renten vinner konkurransen, hvor du som lånekunde er premien.

En viktig fordel med lånemeglere er at de jobber gratis for lånekundene. Lånet ditt blir ikke dyrere av å bruke en megler, heller tvert imot.

Fordeler og ulemper

Alle låneprodukter har fordeler og ulemper. Dette gjelder så klart forbrukslån for refinansiering også. La oss se på fordelene først:

  • Du sparer penger

    Så lenge det nye forbrukslånet har lavere rente enn gjelden du skal refinansiere, sparer du penger. Jo større rentegapet er mellom gammel og ny gjeld, desto mer kan du spare. Det kan være snakk om hundrevis eller også tusenvis av kroner i måneden.

  • Bedre oversikt

    Det er lettere å holde oversikten på ett lån i stedet for flere.

  • Mer penger til overs

    En vellykket refinansiering med forbrukslån gir deg mer penger til overs. Du kan så klart gjøre hva du vil med pengene, men bruker du dem på ekstra innbetalinger på det nye lånet, blir du også gjeldfri raskere.

  • Lengre nedbetalingstid

    Forbrukslån som brukes på refinansiering kan ha lengre løpetid enn lån til rent forbruk. Du kan få en nedbetalingstid på 15 år på det meste.

  • Bedre kredittscore

    Kredittscoren din er viktig for alt som har med fremtidige lån og kreditt å gjøre. Lykkes du med å samle gjelden din, øker kredittscoren i takt med at du nedbetaler den.

  • Mindre stress

    Mer penger til overs kan også redusere det økonomiske stresset du kjenner på. I stedet for å leve fra lønnsslipp til lønnsslipp, har du større mulighet til å sette av penger når du refinansierer. Du kan bruke ekstrapengene på å lage en bufferkonto, for eksempel.

Det er så klart enkelte ulemper også:

  • Forlenget nedbetalingstid

    Et forbrukslån som går til refinansiering kan ha inntil 10 års lenger løpetid sammenlignet med et vanlig forbrukslån. Velger du å forlenge nedbetalingstiden, varer gjelden også lenger. I tillegg kan den totale rentekostnaden bli høyere.

  • Mindre fleksibilitet

    Tar du opp et vanlig forbrukslån, kan du bruke pengene på hva du vil. Et forbrukslån for refinansiering brukes på samling av annen gjeld.

Vær på vakt for ikke å tape penger

Det er en tredje ulempe også: Hvis du ikke følger med på renter og gebyrer, kan forbrukslånet du skal refinansiere med, bli dyrere enn den gamle gjelden din.

Det er til syvende og sist du som må avgjøre om det nye lånet gir deg lavere lånekostnader sammenlignet med hva du betaler før refinansieringen.

Heldigvis er ikke dette spesielt vanskelig:

  1. Legg sammen de månedlige låneutgiftene du har nå.
  2. Pass på at du får med deg både renter, avdrag og eventuelle gebyrer.
  3. Sammenlign beløpet med hva du skal betale på det nye forbrukslånet.

Her er et eksempel på lånekostnader per måned:

  • Forbrukslån 1: 1.940 kroner.
  • Forbrukslån 2: 905 kroner.
  • Kredittkortgjeld: 1.380 kroner.
  • Samlet lånekostnad: 4.225 kroner.

Skal du bruke forbrukslån for å refinansiere gjelden over, må den totale lånekostnaden på dette lånet være lavere enn 4.225 kroner per måned. Aller helst bør den være en god del lavere.

Og det er fullt mulig fordi ett, stort forbrukslån vanligvis har betydelig lavere rente enn flere mindre lån og kredittkortgjeld.

Bruker du en lånemegler, kan du få hjelp til å passe på at det nye lånet blir billigere. Skal du gjøre jobben selv, er det du som må regne ut om et nytt forbrukslån for refinansiering lønner seg.

Bengt Bergh

Bengt Bergh

Sist oppdatert 1/23/2024

Bengt Berg er ansvarlig utgiver for innholdet på Kredittium.no. Han har, blant annet, utdannelse innenfor privat økonomi og mener at alle burde unne seg den gode følelsen fast sparing gir.