Din bedrift kan ta opp billån for å kjøpe bil og andre kjøretøy. Denne kortfattede guiden forklarer hva billån til bedrift er, og hvilke alternativer som finnes.
Flere av de største bankene tilbyr billån til bedrifter.
Dette er en egen lånetype hvor banken benytter bilen eller bilene dere kjøper som sikkerhet for lånet. Dermed slipper bedriften din å pantsette andre eiendeler, eiendom eller utestående kundefordringer.
Bankene tilbyr billån for bedrifter til både nye og brukte kjøretøy.
Forutsetningen er at kjøretøyet kan registreres i motorvognregisteret.
Dette inkluderer:
Det er også mulig å få lån til kjøp av tilhenger, for eksempel.
Ikke alle banker tilbyr egne bedriftsbillån. I stedet kan du få ordinære bedriftslån, som vi skriver om her. Også slike lån kan benyttes til kjøp av bil og andre kjøretøy.
Renten på et billån til bedrift er omtrent den samme som på et billån for privatpersoner. Dette er noen av vilkårene:
Terminbeløpet å betale hver måned bestemmes av prisen på kjøretøyet og hvor mye egenkapital bedriften har spyttet inn.
Stort sett alle bedrifter som er registrert i Brønnøysundregistrene kan søke om bedriftsbillån. Når du søker, kan du bli bedt om å sende inn en rekke dokumenter, slik som:
Dette er fordelene og ulempene for en bedrift som tar opp lån for å kjøpe bil og andre kjøretøy:
Din bedrift eier kjøretøyet og kan selge det videre senere.
Planlegger dere å bruke kjøretøyet lenge, kan det lønne seg å eie det.
Din bedrift slipper å bekymre seg for kilometerstand eller timeantall.
Bedriftens likviditet rammes mindre når bil og andre kjøretøy betales over tid.
Endrer bedriftens behov seg, må dere kjøpe nye kjøretøy.
Bedriften kan ende opp med å bruke mye egenkapital på kjøpet.
Kjøretøyets verdi kan falle raskere enn tilbakebetalingen av lånet.
Leasing av firmabil og andre kjøretøy er det vanligste alternativet til bedriftslån til bil. Vi kommer tilbake til fordelene og ulempene med leasing.
Prosessen med å søke om billån til bedriften din, er nokså enkel:
Før du søker, må du finne kjøretøyet eller kjøretøyene du ønsker å kjøpe. Ikke signer kjøpekontrakten før finansieringen er klar.
Alle bankene har digitale søknadsskjemaer. Her kan du også laste opp dokumentene som banken vil ha.
Banken behandler lånesøknaden. Dette innebærer blant annet en kredittvurdering av bedriften din.
Vil banken gi bedriften din lån, må du signere en låneavtale før pengene utbetales. Banken kan ofte overføre pengene direkte til selgeren.
Når en bank vurderer om din bedrift skal få lån, er to spørsmål viktige: Klarer bedriften din å betale tilbake lånet? Og har bedriften god nok sikkerhet?
Her er ting å tenke på før du og din bedrift tar opp lån for å kjøpe bil eller andre kjøretøy:
Gå igjennom behovene dere har. Vurder hvilke kjøretøy dere trenger og hvor mange. Ikke minst er det viktig å tenke over hvordan kjøretøyene skal bidra til å skape verdier for bedriften.
Typen bil eller kjøretøy dere velger har betydning for om investeringen lønner seg. Her er elementer som driftssikkerhet, vedlikeholds- og driftskostnader samt verdifall viktige.
Bedriftens økonomiske situasjon bør vurderes nøye før anskaffelsen av bil eller andre kjøretøy. Gå over regnskapet og prognosene for inntekter for å finne ut om dere har råd til investeringen.
Bedriften kan få fradrag for alle kostnader knyttet til kjøretøy. Varebiler med grønne skilter kan også gi momsfradrag. Husk at ansatte kan måtte betale skatt hvis de bruke firmabil privat.
Det kan være stor forskjell på renten ulike banker vil tilby dere. Innhent tilbud om lån fra flere utlånere slik at dere kan sammenligne dem og velge det gunstigste for bedriften.
Hvis bedriften ikke har en egen økonomiavdeling, kan et regnskapsbyrå hjelpe dere med flere av vurderingene over. Dette koster normalt penger, men kan lønne seg hvis dere får lån med lavere rente og bedre betingelser.
Din bedrift kan lease bil og andre kjøretøy i stedet for å ta opp lån og kjøpe dem.
Løsningen innebærer at en bank eller et leasingselskap kjøper og eier kjøretøyet. Din bedrift betaler et månedlig leiebeløp for å bruke det.
Når leieperioden er over kan bedriften kjøpe kjøretøyet, fortsette leien til en lavere pris eller returnere det.
Dette er fordelene og ulempene:
Din bedrift slipper å bruke egenkapital på anskaffelse av bil og andre kjøretøy.
Det er mulig å få leasingavtaler med fastrente og dermed mer forutsigbare kostnader.
Dere kan bytte til en ny bil eller nytt kjøretøy når leasingperioden er over.
I leieperioden er det banken eller leasingselskapet som eier kjøretøyet. Da kan dere heller ikke selge det.
Leasingavtaler har ofte begrensninger på antall kjørte kilometere og krav til kjøretøyets tilstand når leieperioden er over.
Planlegger bedriften å bruke bilen eller kjøretøyet i mange år, kan kostnaden bli høyere hvis dere leier i stedet for å eie.
Les mer om vår guide som handler om billån eller leasing.
Flere bruker forbrukslån for å kjøpe eldre bruktbiler som bankene ikke vil gi vanlige billån til, for eksempel.
Kan slike lån være et alternativ til billån for bedrift?
Det fornuftige svaret er, nei, det er det som regel ikke. Det er flere grunner til dette.
Et forbrukslån kan ikke være større enn 600.000 kroner. Skal bedriften kjøpe flere biler for eksempel, må dere kanskje ta opp flere lån.
I tillegg kan ikke bedrifter ta opp forbrukslån. Det er det bare privatpersoner som kan.
Renten er en tredje grunn. Forbrukslån er lån uten sikkerhet, noe som gjør at renten kan bli mange prosentpoeng høyere enn på ordinære bedriftslån eller billån for bedrifter.
Men helt utelukket er lånetypen allikevel ikke.
Småbedrifter og enkeltpersonsforetak opplever ofte at de ikke får bedriftslån. Da kan forbrukslån, som stiller færre krav til låntakeren, være et alternativ for å finansiere varer og utstyr.
Bare vær oppmerksom på at det er du som privatperson som må ta opp lånet i så fall, og ikke bedriften. I tillegg lønner det seg å bruke en låneformidler for å skaffe et så billig lån som mulig.
Låneformidlere kan skaffe deg billigere forbrukslån til kjøp av bil for bedriften. Dette gjør de ved å legge ut din lånesøknad på anbud blant flere banker.
Dette er låneformidlerne vi anbefaler nå:
Denne guiden har forklart hvilke alternativer du har når du skal skaffe biler eller andre kjøretøy til en bedrift. Dette er de viktigste poengene:
Ja, så lenge bedriften din er registrert i Brønnøysundregistrene. Banken kan be om kopi av regnskap, driftsbudsjett og oversikt over egenkapitalen når du søker.
Ved billån til bedrift, bruker banken normalt kjøretøyet du kjøper som sikkerhet. Dermed slipper dere å pantsette eiendom eller andre verdier.
Nedbetalingstiden er normalt mellom 3 og 7 år, avhengig av lånets størrelse og bedriftens behov.
Ved leasing leier bedriften kjøretøyet av en bank eller leasingselskap, med et billån eier bedriften selv kjøretøyet. Leasing krever mindre egenkapital, men billån kan være billigere på sikt.
Nei, bedrifter kan ikke ta opp forbrukslån. Men eiere av små bedrifter og enkeltpersonforetak kan vurdere å ta opp private forbrukslån hvis ordinært billån ikke er mulig. Bare husk at renten ofte blir høyere.
Erik Sæther har laget innhold om personlig økonomi i mer enn 10 år. Han mener at å lage et enkelt privatbudsjett er like viktig som et sunt kosthold, mosjon og en god natts søvn.
Få smarte økonomitips og tilbud rett i innboksen.