Ønsker du å ta opp lån? Da vil vi anbefale at du setter opp et budsjett med vår budsjettkalkulator. Budsjettet vil gi deg et godt bilde av økonomien din. Det vil også hjelpe deg med å avgjøre hvordan et nytt lån vil påvirke lommeboka. Det er enkelt å bruke kalkulatoren. Alt du trenger å gjøre, er å fylle ut inntekts- og utgiftsfeltene. Deretter vil kalkulatoren vise deg hva du har til overs hver måned og hvert år.
Lønn etter skatt
Bidrag
Annet
Månedlig
0 kr
Årlig
0 kr
Husleie
Boliglån
Oppvarming
Vann
Strøm
Eiendomsskatt
Annet
Månedlig
0 kr
Årlig
0 kr
Billån/leasing
Drivstoff
Reperasjoner/service
Kollektivtransport
Drosje
Annet
Månedlig
0 kr
Årlig
0 kr
Hjem og innbo
Personforsikring
Helseforsikring
Bilforsikring
Annet
Månedlig
0 kr
Årlig
0 kr
Barnehage/skole/SFO
Fritid
Lommepenger
Barns sparing
Annet
Månedlig
0 kr
Årlig
0 kr
Mat
Briller/kontaktlinser
Tannlege
Medisiner
Annet
Månedlig
0 kr
Årlig
0 kr
Sport og fritid
Tv/strømmetjenester
Telefon/internett
Ferie
Alkohol
Tobakk
Restaurant og uteliv
Andre lånekostnader
Annet
Månedlig
0 kr
Årlig
0 kr
Inntekt | 0 kr |
Bolig | 0 kr |
Transport | 0 kr |
Forsikring | 0 kr |
Barn | 0 kr |
Livsopphold | 0 kr |
Underholdning og annet | 0 kr |
Sum | 0 kr |
Et budsjett er en oppsummering av dine inntekter og utgifter i løpet av en gitt periode. De fleste deler opp budsjettet på månedsbasis, slik at hver måned får et eget oppsett.
En viktig funksjon i budsjettet, er muligheten til å trekke utgiftene fra inntektene.
Dermed ser du hvor mye penger du har til overs hver måned etter at alle utgiftene er betalt. Dette hjelper deg med å forhindre at du bruker mer penger enn du har.
Et godt budsjett hjelper deg også med å planlegge endringer i økonomien.
Vurderer du å ta opp lån for eksempel, kan du legge inn de antatte lånekostnadene i budsjettet. Du får umiddelbart svar på hvordan kostnadene vil påvirke økonomien din fra måned til måned.
Å lage et budsjett er ikke voldsomt vanskelig, men det kan ta tid. Det kan også koste penger.
Først og fremst, trenger du en programvare for regneark.
Dette er de mest brukte programvarene:
Deretter kan du opprette kolonner og rader for inntekter og utgifter. I tillegg er det vanlig praksis å gi hver måned hvert sitt regneark.
Alternativet er å bruke budsjettkalkulatoren vår, som gjør det lekende lett å legge inn både inntekter og utgifter:
De første feltene skal inneholde inntektene dine, slik som lønn, trygd, leieinntekter og andre stønader. Husk å legge inn beløpene etter at skatt er trukket fra.
I bolig-feltene legger du inn alle utgiftene som boligen din påfører deg. Merk deg at vi har laget egne felt for vann, avløp og eiendomsskatt. Vær oppmerksom på at eiendomsskatten i enkelte kommuner også inkluderer både vann- og avløpsavgifter slik at du ikke legger inn beløpene to ganger.
Kostnader til befraktning kan utgjøre en stor andel av budsjettet. Derfor har vi laget en egen seksjon for disse utgiftene.
Du har trolig minst én forsikring du betaler på, slik som en innboforsikring for tingene dine. Alle tenkelige forsikringsutgifter har fått sine egne felt.
Har du barn, kan du fylle ut de aktuelle feltene for ting som fritidsaktiviteter og utgifter til barnehage og SFO.
Alt du bruker på mat, klær, sko, sminke og medisinske utgifter kan føres inn i feltene under livsopphold.
Til slutt skal du legge inn alle utgiftene som ikke har fått plass i feltene over. Dette kan være alt fra kostnader for treningsabonnement til barbesøk og sparing.
Når du har lagt inn alle beløpene, legger kalkulatoren sammen alle tallene. Du kan se svaret i det blå feltet. Her kan du også se hva du har til overs etter at alle utgiftene er trukket fra inntektene.
Du kan også velge om du vil se tallene på måneds- eller årsbasis. For å gjøre dette, velger du «Månedlig» eller «Årlig» øverst i feltet.
Du kan også få en grafisk fremstilling av budsjettet hvis du trykker på knappen som har tittelen «Vis diagram».
Flere av utgiftene i budsjettet, skal ikke betales hver måned.
Kommunale avgifter, for eksempel, betales ofte én gang i halvåret. Forsikringsfakturaer kan dukke opp kvartalsvis.
Trikset er å legge sammen de årlige kostnadene for slike utgifter og deretter dele dem på 12, før du legger inn opplysningene i budsjettkalkulatoren.
Når du låner penger, slik vi beskriver her, vil hverdagsøkonomien din endre seg. Du vil få mindre å rutte med hver måned på grunn av innbetalinger av renter og avdrag.
Våre verktøy kan hjelpe deg med å finne ut hvor stor endringen blir.
Først kan du legge inn lånebeløp, nedbetalingstid og forventet rente
i vår lånekalkulator. Her får du svar på hvor mye lånet vil koste deg hver måned.
Deretter kan du legge inn lånekostnadene i budsjettet. Du ser raskt hvor mange penger du har til overs etter at lånet og andre utgifter er betalt.
Denne enkle øvelsen har et viktig formål: Den hjelper deg med å avgjøre om du har råd til å betale på lånet du ønsker deg.
Det kan lønne seg å legge inn en rente som er minst 3 % høyere enn dagens rentenivå i lånekalkulatoren, slik at du ser om du tåler en fremtidig renteoppgang.
Et budsjett er en oversikt over inntekter og utgifter i løpet av en tidsperiode, for eksempel en måned.
Et godt budsjett, som inneholder nøyaktige tall, gir deg en god oversikt over økonomien din fra måned til måned. Budsjettet forteller deg hvor mye penger du har til overs etter at utgiftene er betalt. Det kan også hjelpe deg med å finne kostnader du kan kutte eller redusere.
Du har nytte av et godt budsjett hele tiden. Men det er spesielt viktig å skaffe seg oversikt over inntekter og utgifter foran store endringer i økonomien, slik som opptak av lån. Budsjettet vil vise deg hvordan lånekostnadene påvirker lommeboka.
Du kan lage et budsjett med Microsoft Excel eller Googles regneark. Lag to kolonner: én for inntekter, den andre for utgifter. Deretter trekker du utgiftene fra inntektene. Hvis du ikke vil bruke regneark, kan du bruke Kredittiums budsjettkalkulator i stedet.
Bengt Berg er ansvarlig utgiver for innholdet på Kredittium.no. Han har, blant annet, utdannelse innenfor privat økonomi og mener at alle burde unne seg den gode følelsen fast sparing gir.
Få smarte økonomitips og tilbud rett i innboksen.
Ved å registrere deg aksepterer du våre vilkår.