Når er det lurt å ta opp lån?

Når er det lurt å ta opp lån?
Anne Bock
Anne Bock Publicert 5/2/2024

Når det faktisk kan være lurt å ta opp lån

Et lån kan sørge for at formuen din vokser og at du blir mere verdt. Under finner du eksempler på når det er lurt å ta opp lån og når det ikke er det.

Kort fortalt

  • Det kan være lurt å ta opp lån hvis formålet øker i verdi med tiden.
  • Boligkjøp, oppussing og gründervirksomhet kan gi økte verdier på sikt.
  • Gambling, rent forbruk og aksje- og kryptoinvestering er eksempler på ukloke låneformål.
  • Å låne penger innebærer alltid en risiko du selv må vurdere om du er villig til å ta.

Har du hatt en noenlunde normal oppdragelse, er sjansen stor for at mor og far har lært deg at det ikke er lønnsomt å ha gjeld.

Det er en stor grad av klokskap i dette. Det lønner seg ikke å låne penger for å øke det daglige forbruket, for eksempel.

Men hva om vi forteller deg at det finnes situasjoner hvor det kan lønne seg å ta opp lån?

Ikke umiddelbart kanskje, men på lengre sikt. Trikset er å bruke de lånte pengene på formål som øker i verdi etter hvert som lånet blir mindre.

Du behøver ikke å ta vårt ord for det. Vi skal demonstrere påstanden med en rekke eksempler.

Studielån

Et studielån er kanskje det beste eksempelet på at det kan lønne seg å låne penger, slik vi beskriver her.

For å kunne ta opp et studielån, må du studere. Det er en grunnleggende forutsetning for å få lån.

Og hvorfor studerer man?

Jo, de fleste utdanner seg for å få en jobb senere i livet. En jobb som man skal leve av helt til at man går av med pensjon rundt 70-årsalderen.

I 2022 hadde gjennomsnittstudenten 410.000 kroner i studiegjeld.

Dette høres kanskje mye ut. Men sammenlignet med hva man kan tjene i løpet av et langt arbeidsliv, er dette småpenger.

Snittlønnen for en sykepleier i 2024 for eksempel, var 537.000 kroner før skatt. Hvis en nyutdannet sykepleier jobber i 40 år etter endt utdannelse, vil hen ha tjent nærmere 22 millioner kroner når yrkeskarrieren er over.

Et studielån på 410.000 kroner utgjør om lag 1,9 % av 22 millioner. Spør du oss, er det smart å bruke lån på en mulighet til å tjene så mange penger.

Kjøpe bolig

Et boligkjøp kan også bevise at det kan være lønnsomt å låne penger.

De aller fleste som kjøper et hus eller leilighet, gjør det med boliglån, som er omtalt her. Boliglån skal ifølge utlånsforskriften ikke utgjøre mer enn 85 % av boligverdien:

  • boligen koster 5 millioner kroner
  • maks boliglån er 4.250.000 kroner

Også dette er høye tall.

Sykepleieren i eksempelet over må jobbe i nesten 8 år for å tjene 4,25 millioner kroner før skatt og andre utgifter.

Men hva skjer når du betaler ned boliglånet?

Jo, du eier en stadig større andel av boligen. Og når lånet er nedbetalt, er boligen helt og holdent din.

Formuen din har økt, og du har en verdi du ikke hadde før du tok opp boliglånet. Og dette er før vi har blandet inn den mulige verdiøkningen på huset eller leiligheten.

Mange bruker 25 år på nedbetalingen av et boliglån. I perioden 1999–2024 har den gjennomsnittlige boligverdien på eneboliger økt med drøyt 260 %.

Fortsetter trenden i fremtiden, vil eneboligen du kjøper i dag for 5 millioner kroner, være verdt over 18 millioner kroner om 25 år.

Dette høres nok ut som et utrolig tall. Og mye kan skje før vi sender opp nyttårsrakettene ved inngangen til 2049.

Når det er sagt, var det nok få som trodde at leiligheten de kjøpte på tampen av forrige årtusen, skulle være verdt 5 ganger mer 25 år senere.

Hva med hytte?

For hytter gjelder stort sett det samme prinsippet som for boliger. Du investerer lånte penger i noe som trolig blir mere verdt med tiden.

Det er selvsagt ingen som kan spå hvordan bolig- og hytteverdier utvikler seg over de neste tiårene. Det skal allikevel skje mye galt før slike investeringer taper seg voldsomt over tid.

Pusse opp

De siste 25–30 årene har en stor andel av norske boliger økt i verdi av seg selv.

Det er selvsagt mulig for boligeiere å bidra med ytterligere verdiøkning. Og dette er det mange som gjør, først og fremst med å pusse opp huset eller leiligheten.

Man trenger neppe lån for en liten skvett maling her og der. Men skal man sette i gang et større oppussingsprosjekt, er trolig en lånesøknad til banken første steg på veien.

Her er noen eksempler på oppussing som kan lønne seg, ifølge eksperter DN.no har snakket med:

  • Innsetting av ildsted

    Har du pipe, kan anskaffelsen av en flott peis øke boligverdien. Peis kan koste mellom 20.000 og 60.000 kroner. Verdiøkningen kan tilsvare 100.000 kroner eller mer.

  • Balkong

    Å bygge en balkong kan raskt koste opp mot 200.000 kroner. Men verdiøkningen kan bli den dobbelte, altså 400.000 kroner.

  • Nytt bad

    Har du et gammelt bad, både kan og bør det rehabiliteres. En investering her på drøyt 200.000 kroner, kan tilsvare en verdiøkning på 300.000–400.000 kroner.

  • Modernisering

    Bor du i et gammelt hus som også ser ut som et gammelt hus, kan det lønne seg å oppdatere gulv- og veggflater til tidsriktige farger og materialer. Kloke valg her kan gi en verdiøkning som er dobbelt så stor som investeringen.

  • Ekstra soverom

    Kan du gjøre om en toroms til en treroms, eller en enebolig til enebolig med utleie i sokkelen, kan verdiøkningen bli stor. En enebolig med utleie kan være verdt over 1 million kroner mer enn tilsvarende bolig uten utleie.

Vær oppmerksom på at ikke alle oppussingstiltak øker boligverdien like mye.

Skal du først og fremst pusse opp for å øke verdien, bør du først snakke med fagfolk, som eiendomsmeglere eller takstfolk. De kan fortelle deg hva det er verdt å låne penger til.

Husk også at en rekke endringer i hus og leiligheter krever at du har tillatelse fra bygningsmyndighetene i hjemkommunen din.

Starte en bedrift

Å starte en bedrift, krever som regel penger. Hvor mye penger som må til, er så klart avhengig av hva slags bedrift man ønsker å starte.

Historien er spekket med eksempler på at små lån hjalp til med å etablere giganter:

  • Google

    Larry Page og Sergey Brin ville lage en søkemotor, men hadde ikke nok penger. De fikk låne om lag én million kroner, som skaffet dem en garasje hvor de kunne fullføre ideen. I dag er Googles morselskap Alphabet verdt om lag 2 billioner amerikanske dollar.

  • Starbucks

    Når verdens første Starbucks åpnet på Pikes Place i Seattle, USA, skjedde det delvis med lånte penger. Gründerne hadde skrapt sammen litt penger selv, men det var et lite bedriftslån som sendte de første bønnene i kaffekvernen. I fjor omsatte kjeden for mer enn 350 milliarder kroner.

  • Tesla

    Vi hadde kanskje ikke kjørt rundt i Teslaer i dag, hvis ikke Elon Musk lånte nesten 300.000 kroner av faren sin. Pengene ble brukt på programvareselskapet Zip2. Musk brukte pengene fra salget av Zip2 på å starte X.com, forløperen til PayPal. Når også PayPal ble solgt (til eBay) kjøpte Musk seg inn i SpaceX og Tesla for pengene.

Det er så klart ingen garanti for at din bedrift blir det neste Starbucks, Tesla eller Google, uansett hvor mye du låner. Men lykkes du, er det ikke tvil om at et lån kan bli svært lønnsomt på lang sikt.

Hva med å kjøpe bil?

Ser du kun på tallene, er lån til bil ikke like lønnsomt som flere av eksemplene over.

Biler kan ha store verdifall.

Det første året kan verditapet utgjøre 20 %. Deretter roer det seg gradvis, men fallet fortsetter helt til at bilen vrakes.

Men de fleste artiklene om verdifallet på bil nevner ikke verdiskapningen en bil kan bidra med. For mange, er det tross alt bilen som frakter dem til og fra jobb hver dag.

Og du kan ikke sette en prislapp på reiser og gode opplevelser med bil, enten du er alene, eller har med familien eller venner.

Veteranbiler og sjeldne samlerbiler kan stige i verdi. Men for å få til dette må man som regel være både fingerferdig og kunnskapsrik.

Husk, det finnes gode og dårlige lån

Det er mulig å låne penger og tjene på det. Men du må være en klok låntaker.

Det finnes gode lån. Og det finnes dårlige lån.

Ikke alltid lurt å låne penger

Vår påstand er altså at det kan være lurt å låne penger når lånet bidrar til en verdiøkning.

Så langt har vi satt søkelys på eksempler vi mener bekrefter påstanden. For balansens skyld, skal vi også gi deg eksempler på at påstanden ikke gjelder alle formål.

Det er, for eksempel, ikke lurt å låne penger til:

  • Betaling av gjeld

    Det kan lønne seg å refinansiere, noe vi forklarer her. Men tar du opp det ene lånet etter det andre for å betale gammel gjeld, kan det oppstå en negativ snøballeffekt.

  • Gambling

    Å låne penger for å tippe eller gamble i nettcasinoer er uklokt. Vinnersjansen i Lotto for eksempel, er om lag 1 til 5,5 millioner per rekke. Sjansen for at du får 12 rette i tipping er omtrent 1 til 530.000.

  • Investering i aksjer eller krypto

    Det er mulig å låne penger til kjøp av både aksjer og kryptovaluta. Men risikoen for å tape penger er så stor at de fleste eksperter fraråder stort sett alle å gjøre det.

  • Rent forbruk

    Mange tar opp lån for å kjøpe nye sko, nye klær, sminke eller ny flatskjerm for eksempel. Dette er heller ikke lurt, spesielt hvis det er FOMO (fear of missing out) som er motivasjonen for lån. Det er bedre å spare i stedet.

Du må vurdere risikoen

Vårt mål er ikke å skjønnmale låneopptak. Å låne penger, er alltid risikabelt:

  • du kan velge feil utdanning eller bli arbeidsledig
  • bedriften du starter, kan gå konkurs etter kort tid
  • det er ingen automatikk i at oppussing øker boligverdien
  • vi kan få et boligkrakk som sender boligverdien i kjelleren

Til syvende og sist er det bare du som kan avgjøre om det er verdt å ta risikoen.

Det er mulig å redusere risikoen. Du både kan og bør sette opp et budsjett for å finne ut hvordan et lån påvirker økonomien din. Dette kan du bruke vår budsjettkalkulator til.

Du kan også snakke med økonomiske rådgivere, for eksempel i banken din. De kan vurdere formålet med lånet du ønsker deg og gi deg et ærlig svar på om det er lurt å låne pengene eller ikke.